IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се прави достатъчно за поддържането на язовирите, твърди прокурор

Налагането на санкции е от изключително значение, смята Виржиния Димитрова

09:17 | 04.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Не се прави достатъчно за поддържането на язовирите, твърди прокурор

Не се осъществява своевременно или въобще не се осъществяват техническа поддръжка и ремонти на язовирите. Това каза в интервю за БТА прокурорът от Върховната административна прокуратура (ВАП) Виржиния Димитрова по повод проверка на институцията за спазването на Закона за водите и на Закона за защита при бедствия.

Според заключенията в доклада голяма част от язовирните стени продължават да са в частично неизправно състояние. Отново има растителност в реките и по язовирните стени, изхвърлят се битови и строителни отпадъци в реките, отбеляза Димитрова. 

Проверяващите са възмутени, че не се търси административнонаказателна отговорност на нарушителите, а те от своя страна продължават да извършват същите нарушения.

Виржиния Димитрова настоява, че в случая налагането на санкции е от изключително значение.

„ВАП е преценила, че са налице законови и фактически основания да бъдат предприети действия на централно ниво с цел санкциониране на нарушителите и е изготвила предложение до министъра на околната среда да предприеме действия за по-добра организация и засилване на дейността по санкциониране в случаите на извършени нарушения. За отстраняване на констатираните пропуски и нарушения по места от прокуратурите в страната са изготвени общо 50 предложения“, обяснява прокурорът.

Прокурорът пояснява, че почистването на речните легла в урбанизирана територия е отговорност на кметовете, а извън населените места – на съответния областен управител. При неизпълнение на задълженията може да се търси съответната отговорност от тях.

Прокуратурата не разполага с правомощия да санкционира нарушителите, които не стопанисват безопасно язовирите. Но всички собственици на хидротехнически съоръжения са длъжни преди всичко да ги поддържат в техническа изправност, става ясно от интервюто.

При проверката ВАП изрично е указала при данни за престъпления от общ характер материалите да се изпратят за образуване на досъдебни производства. След проверката има общо образувани две преписки. Едната е приключена с отказ за образуване на наказателно производство, а по втората е възложена предварителна проверка.

Тъй като проверката на ВАП установи, че 90 на сто от обектите, включени за проверка като потенциално опасни, се припокриват с тези от проверките през есента на 2014 г., прокурорът уточнява, че тази констатация не се отнася за обектите на територията на цялата страна. Тя се извежда основно от проверките в София и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още