IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В половината общини има застрашени от наводнения райони

Всеки трябва да провери дали се намира в рисков участък, заяви Асен Личев

11:47 | 19.10.15 г.
В половината общини има застрашени от наводнения райони

В половината от общините в страната има райони със значителен риск от наводнения според предварителна оценка, съобщи пред БНР Асен Личев, директор на дирекция "Води" в Министерството на околната среда и водите. Предстои за обществено обсъждане да бъдат представени карти на рисковите участъци.

Асен Личев подчерта, че в момента у нас няма безстопанствени язовири. От обявените преди време в предаварийно състояние 61 обекта сега са останали само 9 и по тях се работи. Язовирите в предаварийно състояние са санирани.

Проверени са общо 1214 участъка за проводимост на речните русла, като при 786 е установена нарушена проводимост. Направена е приоритизация на тези участъци и резултатът е изпратен на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при МС за финансиране, уточни експертът.

В същото преде той предупреди, че всеки трябва да провери дали се намира в район с риск и да прецени дали трябва да застрахова имота си или да се премести. Отговорността е персонална, смята Личев.

Той призова гласоподавателите да искат от кандидат-кметовете да им обещаят, че ще предприемат мерки, които да намалят риска от наводнения.

Четете още новини в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още