IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риск от бедствия заради лошо управление на язовири установи прокуратурата

Виновните и ненаказани лица продължават да извършват нарушения

12:41 | 26.11.15 г. 2
Риск от бедствия заради лошо управление на язовири установи прокуратурата

Управлението на язовири и потенциално опасни водни обекти има пропуски, заради които има риск от наводнения и бедствени ситуации. Това е установила проверка на Върховна административна прокуратура за спазването на Закона за водите, Закона за защита при бедствия и действията на контролните държавни органи, упълномощени да осъществяват контрол и наблюдение. 

Установени са повтарящи се проблеми и слабости, които допринасят за неблагоприятните последици при бедствени ситуации, съобщава на сайта си Прокуратурата.

Не се осъществява своевременно или въобще не се осъществява техническа поддръжка и ремонт на хидротехническите съоръжения. Голяма част от язовирните стени продължават да са в частично неизправно състояние.

Отново има растителност в реките и по язовирни стени, изхвърлят се битови и строителни отпадъци в реките.
90% от обектите, включени за проверка като потенциално опасни, се припокриват  с тези от проверките през есента на 2014 г. Това води до извода, че дадените предписания не се изпълняват.

Въпреки установените системно допускани нарушения, не се ангажира административно-наказателната отговорност на виновните лица. Виновните, но ненаказани лица продължават да извършват същите нарушения.

Налице са пречки за интегрирано управление на водите в интерес на обществото и опазване живота и здравето на хората, което е една от основните цели на Закона за водите. С нарушенията се създават предпоставки за неблагоприятни последици, като наводнения и бедствени ситуации.

Констатирани са 78 случая на лошо състояние на язовирните стени, липса на измервателна и контролна апаратура, като 47 от тях са в района на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и са констатирани от Апелативната прокуратура във Велико Търново. На собствениците на съоръженията са съставени 14 акта по Закона за административните нарушения.

В района на Окръжна прокуратура Сливен има 8 язовира в предаварийно техническо състояние. Четири са в  неизправно-неработоспособно техническо състояние.

На територията на област Ямбол има 17 язовира с проблеми в техническото състояние и са направени предписания. Общо 17 водни участъка са с нарушена проводимост при проверка на речните легла на територията на областта. За всеки участък са дадени предписания за отстраняване на нарушенията.

Апелативна прокуратура Варна е проверила 128 обекта и е отправила 22 предписания, касаещи аварийни планове.
Установените нарушения от Апелативна прокуратура Бургас са липсата на карти на районите под заплаха и риск от наводнения, съгласно изискванията на Закона за водите. При проверените 40 язовира на територията на Басейнова дирекция „Черноморски район“ липсват актуални аварийни планове за 24 от тях, като за един обект няма данни да има авариен план.

Проверката на Апелативна прокуратура Бургас е установила още, че по отношение на речните легла отговорната басейнова дирекция не упражнява законовите си правомощия.

Апелативна прокуратура Пловдив е установила, че не са извършени проверки на някои язовири.

Окръжна прокуратура Смолян разследва за причините за неизвършена проверка, или липса на протоколи от проверка, ако е извършена.

Изготвените предложения от Върховна административна прокуратура са 50, издадени са 25 акта за административни нарушения и 9 наказателни постановления.

Проверката констатира още, че е налице мониторинг по спазването на изискванията на Закона за водите и Закона за защита при бедствия. Това обаче не освобождава контролните органи от законовото им задължение да налагат административни наказания на виновните лица при допуснати нарушения, подчертават прокурорите.

Видно е, че съществуват повтарящи се констатации във връзка с управлението и поддържането на водите, за това е необходимо прилагането на законоустановените санкции срещу физически и юридически лица, настояват те.

По данни на екоминистерството язовирите в страната са 2735. Припомняме, че с цел превенцията на наводнения през пролетта на тази година правителството възложи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да контролира язовирите. Целта беше да има един орган, който да носи отговорност за техническото състояние на обектите.

След проверки пак в началото на годината беше изяснена собствеността на 253 язовира от общо описаните 268 язовира с неустановена собственост. Контролът върху останалите 15 язовира беше поет от областните управители.

Още през 2013 г. екоминистерството е установило, че близо 70 явозира в страната са в предаварийно състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
а по интересното е че прокуратурата дава препоръки за техническата пордъжка .... просто нямам думи нашите прокурори кви разбирачи са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
браво, точно навреме сте го открили това ... сега може да идете и откриете кой е виновен за жан виденовата зима .... после кой е убил джизъс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още