IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска оставката на директора на Пътната агенция*

Лазар Лазаров отхвърли обвиненията на социалистите

12:17 | 09.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

БСП поиска Лазар Лазаров да подаде оставка като председател на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това обявиха на брифинг в Народното събрание депутатите от левицата Жельо Бойчев и Кирил Добрев.

Двамата заявиха, че ще внесат и сигнал до главния прокурор за начина на изразходване на средства от АПИ за ремонти по републиканската пътна мрежа, предаде БТА. 

Според депутатите от левицата в АПИ не се правят обществени поръчки, каквото е изискването по закон, а поръчките се възлагат на фирми, които са спечелили и имат сключени договори за текущо зимно поддържане и аварийни ремонти.

"ГЕРБ не само че не демонтираха модела "Кой", те го надградиха и изградиха свой обръч от фирми", коментира Бойчев и допълни, че пример в това отношение е фирмата "Агромах".

По думите му от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова до депутатите става ясно, че за периода от септември 2014 г. до април 2016 г. тази фирма ударно печели обществени поръчки с възложител МРРБ, в частност АПИ, на стойност около 293 млн. лв.

"Към тази сума не сме добавили парите за довършване на магистрала "Марица" лот 1, магистрала "Струма" лот 4, както и средствата за рехабилитация на магистралите "Тракия" и "Хемус", заяви Бойчев.

Сигналът до прокуратурата ще се отнася за начина, по който АПИ изразходва всички тези средства, които се отпускат за ремонт на пътища, посочи Бойчев.

Според него няма съмнение, че такъв тип средства могат да бъдат изразходвани само със съгласието на Лазар Лазаров.

За последните две години тази фирма има уникална успеваемост - всяка седмица е печелила по една обществена поръчка, а в напрегнатите седмици - по две, коментира Кирил Добрев. Той попита има ли фирми "любимки" в АПИ.

„Твърденията на депутатите от БСП за злоупотреби при изграждането и ремонта на пътната инфраструктура категорично не отговарят на истината, а поднесената по този начин информация е изключително манипулативна“, пред журналисти в Казахстан председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

Той подчерта, че договорът за строителство на Лот 3.1 на АМ „Струма“ на стойност 186 млн. лв. не е сключван от АПИ, а от закритата вече Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, информира АПИ.

Следващите договори, които се визират – за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа, са стандартни и за всички 28 области в страната.

Що се отнася до компанията „Агромах“ Лазаров е заявил, че фирмата има контракт в две от 28 области. 

*Новината е допълнена в 16.26 ч. с позицията на Лазар Лазаров. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още