IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Лазаров: Цената на винетките е законна

Ако ВАС обяви новите винетки за незаконни, пътната агенция ще обжалва решението пред петчленен съдебен състав

10:33 | 16.06.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Л. Лазаров: Цената на винетките е законна

Винетките са законни, защото е спазена „логическата последователност“ на процедурата по промяната на цените. Това коментира председателят на Управителния съвет на Агенцията „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров в сутрешния блок на Нова телевизия по повод становището на Прокуратурата, че новите винетки са незаконни.

Припомняме, че от началото на тази годена цените на винетките бяха увеличени, като годишният стикер за лек автомобил струва почти 100 лева. 

Срещу новите винетни стикери бяха подадени серия жалби. Преди дни Прокуратурата, на заседание на Върховния административен съд (ВАС) по дело срещу увеличението на пътните такси, призна, че жалбата на Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи е основателна. Така на практика има реален шанс съдът да обяви винетките за незаконни.

За пътната агенция обаче няма възможност новата цена да бъде отменена от съда. „Такава хипотеза не съществува по простата причина, че правилата са спазени. Направили сме всичко, което е по закон, и сме спазили процедурите, за да може да бъде обявена новата цена на винетките“, коментира Лазаров.

Според него дискусиите по темата са несъществени, защото само ВАС може да се произнесе по темата, а Върховната касационна прокуратура е само страна по делото.

Лазаров обясни, че ако тричеленният състав на ВАС, който гледа жалбите в момента, не се произнесе в полза на агенцията, решението ще бъде обжалвано пред петчленен състав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Тоя да си заминавал с Лилиту! Има закони в тая държава, нечия скудоумна "логика" не може да е в разрез с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Лазаров да си запази мнението за съда - там се определя дали едно нещо е законно или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още