IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината българи смятат, че Brexit ще засегне живота им

Ако у нас имаше референдум, България щеше да остане в ЕС, твърдят от Gallup International

17:56 | 14.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕП</em></p>

Снимка: ЕП

Половината българи смятат, че Brexit ще засегне живота им,  показва независим сондаж на общественото мнение на Gallup International за настроенията в България след референдума във Великобритания. Според проучването българите продължават да вярват в Европейския съюз, макар и да са леко разколебани в последните месеци и дни.

Решението на Великобритания да излезе от ЕС може би дори е накарало българите да оценят Евросъюза. Ако у нас имаше референдум, България щеше да остане в ЕС, макар декларираната подкрепа да е малко по-ниска в сравнение с преди, твърдят авторите на проучването.

Сондажът е проведен сред 796 души, между 1 и 7 юли в цялата страна – дни след референдума във Великобритания.
Тествано е твърдението „Европейският съюз скоро ще се разпадне“. 46% отговарят отрицателно, 27% - положително, а останалите се затрудняват да дадат отговор. 

Картината изглежда дори по-положително в сравнение с измерената през декември 2015 г., когато отново е тествано това твърдение. Тогава по около една трета са отговаряли с „да“ и с „не“.

Очевидно уплахата от Brexit кара респондентите да „се хванат“ за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на ЕС дадоха след референдума, по-скоро са сработили, смятат социолозите.

Според тях, ако през декември питането за разпад на ЕС е звучало по-абстрактно и е предизвиквало аморфна картина на обществените нагласи, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна и отчетлива структура на мненията – макар и емоционално оцветена.

В навечерието на референдума само 11% са смятали, че резултатът от този референдум ще се отрази на техния живот, а 67% са били на обратното мнение.

Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%.

Макар да не възможно да се търси пряка съпоставимост между двете вълни на изследване, явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително, казват социолозите.

Ако утре има референдум в България с въпрос дали тя трябва да остане част от Европейския съюз 61% казват, че биха гласували за оставане, 20% биха гласували за излизане, а останалите 19% се колебаят.

Ако данните се изчислят само сред хората дали отговор, т. е. потенциалните участници в референдум, тогава подкрепата за оставане на България в Европейския съюз е около 75%, а за излизане около 25%.

Агенцията е задала сходен въпрос в края на 2015 г. в рамките на мащабно изследване сред 14 европейски страни. Тогава положителните мнения сред потенциалните участници в референдум са 82%, а отрицателните 18%.

Тези данни са наредили тогава българите сред „най-еврофилските“ народи в ЕС. 

Очевидно, сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показва известно разколебаване в подкрепата, но все пак българите остават решителни поддръжници на ЕС.

Преди седмици редовното изследване на „Галъп интернешънъл“  е показало, че цялостното доверие в ЕС у нас в исторически най-ниската си точка от влизането ни в ЕС насам, но остава високо.

Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това сред привържениците на левицата по традиция е налице евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още