IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В разгара на лятото не спират проблемите със запалени сметища

Преди два дни се запали депото край село Слатино, където се депонират всички отпадъци на община Бобошево

17:48 | 16.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В разгара на лятото и в условията на високи температури на различни места в страната възникват проблеми със запалени сметища.

Миналата седмица се запали благоевградското сметище край село Бучино, а преди два дни  - това в село Слатино, където се депонират всички отпадъци на община Бобошево, съобщи БНР.

Трети ден селото е обгърнато в мъгла и остра миризма от изгорели гуми. Живеем в страх и ужас да се запалим или отровим, разказват местни хора, живеещи в близост.

Според кмета на община Бобошево Крум Маринов сметището е запалено умишлено от хора, които са против там да се изхвърлят отпадъците. 

Всяка година според него има умишлени палежи и не са виновни ромите, които събират отпадъци, за да ги предадат за вторични суровини, категоричен е той.

Проблемите с отпадъците в Благоевградско се очаква да бъдат решени с цялостен с проект за оползотворяването на отпадъците. По него ще се обработват отпадъците на Симитли, Бобошево, Рила, Кочериново и областния център.

Строителството ще започне най-вероятно догодина. Теренът е 106 дка и се припокрива със сегашното бунище край село Бучино.

През юни горя сметището в шуменския кв. Дивдядово. Тогава Регионалната инспекция по околната среда и водите се закани, че ще глоби „Титан БКС“, които отговарят за депото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още