IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира прием на проекти по Националния иновационен фонд

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 хил. лв.

12:04 | 24.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Национален иновационен фонд (НИФ) към Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия обявява осма конкурсна сесия. Приемът на проектните предложения ще се извършва от 30 септември до 31 октомври 2016 г., съобщават от агенцията.

Допустимите области са: мехатроника и чисти технологии; информационни и комуникационни технологии и информатика; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните технологии.

Няма да се подпомагат проекти в сектора на рибарството и аквакултурите, първично производство на селскостопански продукти, закриването на неконкурентоспособни въглищни мини.

С проектни предложения могат да кандидатстват всички регистрирани дружества, съгласно Търговския закон. В случай, че проектът се изпълнява съвместно с партньор научна организация, предприятието трябва да е координатор на проекта.

Допускат се разходи за персонал, инструменти и оборудване, външни услуги, материали и консумативи, командировки в чужбина.

Срокът за изпълнение е 18 месеца, в сравнение с 36 месеца досега.

Фондът подпомага научно развойната и иновационната дейност до разработката на прототип включително.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 хил. лв. 

Средствата, които фондът предоставя, са изцяло национални, които се отпускат като помощ, съгласно Закона за държавните помощи. Интензитетът на помощта е до 80% от направените разходи по проекта, като в тях се включват подпомагане на индустриални изследвания/експериментално развитие, както и процентно подпомагане в зависимост от това, дали кандидатът е малко или средно предприятие, както и допълнително подпомагане за съвместно сътрудничество.

Агенцията предвижда на 30 август официално да представи условията за кандидатстване пред научната общност и бизнеса. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още