IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирите "аса" на ГЕРБ за президент - Борисов, Фандъкова, Дончев и Николов

Усложнената геополитическа обстановка ще повлияе върху изборите в България, заяви професор Михаил Константинов

10:56 | 29.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Кандидатурата за президент на премиера Бойко Борисов продължава да е възможна, казва в интервю за „Труд“ професор Михаил Константинов, бивш член на ЦИК. Според него ако кандидатът на ГЕРБ не е Борисов, тогава ще е столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„ГЕРБ държат четворка аса – Борисов, Фандъкова, Дончев и Николов (кметът на Бургас Димитър Николов – бел. ред.). Това са основните кандидатури. Най-вероятно, ако не е Борисов, да бъде издигната Фандъкова“, прогнозира той.

Според него усложнената геополитическа обстановка ще повлияе върху президентските избори в България.

„В момента натискът върху Борисов да се кандидатира за президент е намалял, тъй като става ясно, че ГЕРБ няма да има проблеми. Ако обаче ген. Радев беше подкрепен от двете леви формации плюс всички, които не обичат ГЕРБ, случката щеше да бъде сериозна. Сега вече не е. Така че кандидатурата на Борисов продължава да е възможна и през септември ще чакаме да чуем кого издигат“, казва той. 

Запитан дали има вариант Симеон Сакскобургготски да се окаже кандидатът на ГЕРБ, той отговаря: „Хайде да спрем с подхвърлянето на имена. Не мисля, че това е кандидатура, която би имала шанс“.

При всички случаи според Михаил Константинов на изборите ще има балотаж.

„Партия ГЕРБ се подготвя много сериозно и отговорно за тези предстоящи президентски избори. Но на базата на сложната международна политическа ситуация, конфликтите в Близкия изток, няма защо да влизаме толкова рано в един предизборен период, след като има едномесечен законов срок, в който могат съответните кандидати да изложат своите платформи и да има един смислен политически дебат“, коментира пред БНТ Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията.

„Президентската кандидатура вече е ясна. ГЕРБ има много доказани хора, които могат действително да се включат в една предизборна кампания за президент и вицепрезидент“, каза той, без да разкрива имена.

Той обясни какъв е профилът на кандидата: „Трябва да бъде човек с твърд характер, който да се е доказал в управлението. Да е управлявал и, разбира се, политически да има съответните познания, за да може да се включи активно в сегашния динамичен международен и вътрешнополитически дебат“.

„Мога да ви уверя, че той е достатъчно разпознаваем“, така Цветанов отговари на въпроса познат ли е кандидатът в Брюксел, Вашингтон и Москва.

Цветанов допълва, че имената ще бъдат обявени между 20 септември и  2 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още