IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засиленият интерес на български туристи към Гърция ще стане постоянен

Заедно с туристите от Сърбия, Македония и Русия българите са преобладаващата група летуващи в южната съседка, коментира експерт

17:56 | 07.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази година има по-голям интерес на български туристи към Гърция и той е на път да стане постоянен. Това каза пред БНР Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Предимствата на южната ни съседка са хубавото време, близостта и достъпа до добре уредени плажове, изброи експертът. Той посочи, че много хора самостоятелно организират пътуването си, като тенденцията, появила се преди няколко години, се задълбочава.

Експертът обяснява този факт с подобрената инфраструктура и повечето гранични пунктове към Гърция. Със сигурност над 100 хил. българи са пътували в посока Гърция по време на изминалите септемврийски празници, казва Байков.

Подобряването на плажната инфраструктура, на пътищата и изграждането на пречиствателни станции са фактори, които ще върнат интереса на българите към Черноморието, очаква Байков. 

Според хотелиери и туроператори българите имат култура на пътуване и изполват почивните дни именно за това. В началото и в края на лятото гръцките хотели предлагат по-ниски цени и това е предпочитаното време за почивка от страна на българските туристи.

Заедно с туристите от Сърбия, Македония и Русия българите сме преобладаващата група летуващи. И тъй като децата в Сърбия започват училище на първи септември, до средата на този месец българите доминират, отчита и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Рекордна година по брой туристи, оборот и внесени данъци ще бъде годината в туризма, очаква Рагин. По негови данни българите са похарчили в Гърция през лятото над 500 млн. лева.

Що се отнася до приходите от българските курорти най-много постъпления идват от хотелите в „Слънчев бряг“, „Албена“ и „Златни пясъци“, каза Благой Рагин. По негови данни българските хотели са успели да привлекат значителен брой български туристи за празниците през септември, а интересът е главно към дестинациите по морето, СПА курортите и в местата с културно-исторически забележителности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mitkomik
преди 7 години
А най-добре ще се отрази на туризмът , ако Благой Рагин вземе да се гръмне или да се ръгне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още