IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата провери обществени поръчки на БНБ

Одиторите са установили пропуски при търговете

17:16 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Сметната палата провери обществени поръчки на Българската народна банка (БНБ), става ясно от доклад на одиторите. Те са проверили управлението на бюджетни средства от банката през 2015 г.

До 15 юли 2015 г. управител на БНБ беше Иван Искров, а след това е Димитър Радев.

Одиторите са установили някои недобри практики – например сключен дългосрочен четиригодишен договор за доставка на комуникационно оборудване и софтуер, плюс поддръжка, без да бъдат посочени крайна цена и прогнозни количества от всеки вид оборудване, които следва да бъдат доставени. Така са изразходвани 8 пъти повече средства от първоначално планираните за обществената поръчка – общо 10,5 млн. лв. без ДДС.

През 2015 г. са извършени разходи за такелажни и товаро-разтоварни дейности, по договор от 2014 г., сключен след проведена процедура по ЗОП (отм.), в размер на 1,1 млн. лв. без ДДС. За  пренасяне на принтери, компютри, мебели, пластмасови бутилки с вода и др. са изразходвани 971 хил. лв. без ДДС, или 82,14% от общия размер на разходите по договора. Не са направени анализи доколко е финансово обосновано възлагането на посочените дейности на външен изпълнител.

При друг търг за доставка и гаранционна поддръжка на компютърно оборудване ценовата оферта на определения за изпълнител участник надвишавала 3,5 пъти прогнозната стойност на поръчката.

Контролните дейности не са действали ефективно през одитирания период и не са предотвратили извършването на нарушения на ЗОП, казват одиторите.

В доклада се посочва, че разходите за издръжка на БНБ са близо 80 млн. лв., а инвестиционните разходи са близо 10 млн. лв. Разходите за персонал през одитирания период са на обща стойност 23 млн. лв., или 29% от разходите за издръжка. 

Изплатените през 2015 г. средства за допълнително материално стимулиране (в т.ч. управителя, подуправителите и членовете на УС), са на обща стойност 6,3 млн. лв. Според одиторите контролните процедури и правила за изплащане на възнаграждения са адекватни и са прилагани последователно.

Управлението на процесите по планиране, извършване и отчитане на бюджетните разходи на БНБ съответства на правната рамка във всички съществени аспекти, е изводът на Сметната палата.

Одиторите препоръчват на управителя на Централната банка да актуализира вътрешните правила за бюджета на БНБ, да анализира възложените товаро-разтоварни дейности, да актуализира правилата за командировки и специализации в чужбина.

Друга препоръка е да се въведе изискване по сключени договори, в които не са посочени конкретни количества и крайна цена, заявките за доставка да бъдат обвързани с обосновка на конкретните потребности и необходимото финансиране.

При сключване на договори за обществени поръчки по единични цени и без прогнозни количества за срок над 1 година да се посочва крайна цена на договора, настоява Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още