IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Бюджетът на държавата да не бъде завладян от популизма

Оставаме на разположение на обществото, ако прецени, пак сме готови да работим за него, заяви премиерът

14:40 | 16.11.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Преди две години държавата беше в критична ситуация, каза премиерът Бойко Борисов пред народните представители в пленарната зала на Народното събрание, след като обяви, че подава оставката на кабинета.

Борисов посочи, че и в най-оптимистичните си прогнози не си е представял, че ще управлява две години и допълни, че в името на стабилността в ГЕРБ са правили редица компромиси с коалиционните си партньори.

Нашата оценка е, че се опитахме да управляваме с максимум усилия. И нито се е вдигнала цената на тока, втори сме по ръст на икономиката в Европа, близо 4 милиарда лева приходи в бюджета, продължи Борисов.

Вотът в неделя показа, че обществото иска промяна, заяви от трибуната министър-председателят.

Това е реален вот, който означава промяна на политическата ситуация. Има ново политическо мнозинство. Така Борисов отговори на въпроса защо обвърза президентските избори с оставката на кабинета.

Народът каза: търсете друг начин да се управлява държавата, заяви от трибуната Борисов.

Като честити победата на новото мнозинство, Борисов каза, че вече е друго разпределението на силите и се обърна към новото мнозинство.

"Редното е, направете консултации с Плевнелиев, направете служебно правителство, което да изкара до изборите, успокойте държавата и управлявайте. Каквато необходимост има, ще бъдем конструктивни".

Той призова всички да чуят и резултатите от референдума. Това е волята на народа и е редно и вие да се съобразите, защото ако не се съобразявате, обяснете на хората какви са рисковете, защото досега не се направи.

От думите на премиера стана ясно, че не са оттеглили бюджета, за да не вкарва държавата в криза.

Неговата последна молба към новото мнозинство е да не се допуска бюджетът на държавата да бъде завладян от популизма, който по думите му взима страховит връх.

Премиерът каза, че готвените предложения до второ четене са популистки и ако минат, на годишна база бюджетът ще губи около 3 милиарда лева, на втората година ще се мултиплицират и "ще счупи държавата накрая".

Борисов благодари на всички и каза, че си тръгва, но не като обиден, защото гласът на хората за него бил по-важен винаги.

Премиерът се обърна и към зрителите и слушателите, като каза, че са си направили изводите в партията.

Оставаме на разположение на обществото, ако прецени пак, сме готови да работим за него.

Заседанието на парламента е ръководено от неуспелия кандидат на ГЕРБ в изборите за президент Цецка Цачева. 

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обеща да хвърли оставката на Министерския съвет при изборна загуба на президентските избори. След победата на червената двойка Румен Радев – Илияна Йотова Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 7 години
ъ , нали вие сте най голямата парламентарна група ? Не вдигайте лозунги ами направете така че да няма популизъм в бюджета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
"Борисов благодари на всички и каза, че си тръгва, но не като обиден, защото гласът на хората за него бил по-важен винаги." Наглец, избираше се президент, а не народно събрание! Като е важен вотът на народа корегирай се, спази обещанието си за "търсене на отговорност", върни 4-те милиарда от КТБ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
michaelis21
преди 7 години
Отново - не.Предпочитам даже и Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още