IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христова: По-високи пенсии само при принципна промяна на формулата

Може и 1000 лева да е пенсията, а минималната заплата – 2000 лева, но ще ги пращаме във венецуелски боливари, посочи Николай Василев

10:55 | 01.12.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Отхвърлената от Народното събрание идея на Патриотичния фронт за минимална пенсия от 300 лева е критикувана от много експерти.

Двама от тях – бившият социален министър Христина Христова и бившият икономически министър Николай Василев са на мнение, че дори говоренето за това е безотговорно и популистко. В студиото на Bulgaria ON AIR те коментираха силните и слабите страни на Бюджет 2017.

Според Христина Христова не се взима предвид най-важният факт за пенсиите, а той е, че те зависят от пенсионно-осигурителната система.

Христова обяви, че не е добра идеята на Патриотичния фронт да се преизчислят пенсиите на база на средния осигурителен доход за миналата година, който се е повишил през последните десет години.

„Пенсионерите вече не внасят осигурителни вноски, не участват в обществения труд, не произвеждат БВП", аргументира се тя. "По-добре е да се направят принципни промени във формулата, като тежестта на една година стаж, с която чавек е участвал в стопанството на България".

Тази година на една година стаж коефициентът е 1,1, а в Бюджет 2017 е заложена 1,26 тежест на една година стаж.

„Това, че държавата дава малко пари, е малшанс за България“, посочи бившият социален министър, която е категорична, че „осигурителното право на човека трябва да е в съответствие с осигурителния му принос в зависимост от това какво е плащал през целия си живот“.

„Качеството на живот в страната е много ниско, но като дадем на този със 160 лева сега 300 лева пенсия, след като е внасял 80 лева осигурителни вноски всеки месец, а този с пенсия от 300 лева – е правил 150 лева осигурителни вноски, на него какво ще обясним", попита риторично тя.

"Безотговорни и популистки изказвания". С тези думи бившият министър на икономиката Николай Василев определи вече отхвърленото от парламента искане на Патриотичния фронт.

„Някои хора не са си направили труда да направят по-сериозни изчисления, изказванията им са популистки. Може и 1000 лева да е пенсията, а минималната заплата да е 2000 лева, след което няма да ги плащаме в левове, а във венецуелски боливари, например. Тяхната стойност ще падне драстично", обясни икономистът. "Не е възможно икономика, която не произвежда, да плаща високи доходи“.

Той е категоричен, че има само един начин за увеличение на пенсиите и той се нарича икономически растеж.

"Демографската политика на България, стимулирането на бизнеса и дори санирането на панелките, са по-важни от предизборното заиграване с повишаване на пенсиите", убеден е Василев.

Христова обяви още, че Бюджет 2017 не е бюджет, който ще донесе прогрес, и определи поведението на депутатите като несериозно, като ги упрекна за това, че приемат разходите, а не приемат приходите при обсъждането на закона.

Николай Василев добави, че предпочита да се концентрира върху позитивните неща в бюджета за следващата година и подчерта, че в него няма повишение на данъците.

„Правилната политика е бюджетният излишък да бъде запазен. Най-важният показател в един бюджет е бюджетният дефицит или излишък, коментира Василев и настоя, че правителството не е трябвало да подава оставка. – Към този момент е по-вероятно да вървим към нови парламентарни избори“

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Чрез тая социално-пенсионно-демографска политика Българите са подложени на чудовищен ГЕНОЦИД - те първо са принудени да издържат пряко старите си родители, получаващи пенсии, несъвместими с физическото оцеляване, отделно че плащат и жалките им пенсии, второ чрез изродената "социална система" са заставени да заплащат издръжката и развъждането на 1 000 000 т.нар. "роми", на гърбът им висят всички служители от колосално раздутата и неефективна администрация.Е, КАК ТОЧНО българинът да отгледа повече от едно дете, щом трябва да храни един чиновник, един *** и двама пенсионери, тоест щом работи и плаща данъци той вече издържа четирима храненици?И не доказва ли това, че разходопокривната пенсионна система ОГРАБВА БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА? Да не говорим за социалната, според която едни имат само права, а други само задължения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 7 години
Все повече се убеждавам, че няма начин България и българският народ да се спасят по мирен път... уви. :( Остава ни една тежка дилема - или да се защитим с революция, или да загинем като народ. Първият народ в историята, унищожен и изтребен не от завоеватели, а от собствената си държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
Няма такива нагли и безочливи хора !!! Според христова - пенсионерите не заслужават нормални пенсии, защото не произвеждат БВП... а че са произвеждали цял живот, това няма значение !!! От друга страна какво точно произвежда любимият на политиците Хелекторат, освен стомашно-чревни отпадъци и себеподобни, че получават общо над 3.5 МБ помощи ежегодно? Според оня проклет късак (ники василев - НА САЛАМ): "Демографската политика на България....са по-важни от предизборното заиграване с повишаване на пенсиите"... само дето под "демографска политика" в България явно се разбира подменяне на етническия и състав, чрез безконтролно развъждане на *** !!! За тях огромни помощи (за 4 малки достигат до над 1000 лв на месец), а за Българските деца няма 37 лв детски !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още