IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: Богатството на българите в банките се увеличава

Изминаващата година е първата, в която освен растеж на депозитите има индикации за възстановяването на кредитния портфейл, каза председателят на Асоциацията на банките

11:16 | 06.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Богатството на българите в банките се увеличава непрекъснато. Общият обем на богатството нараства и всички видове депозити се увеличават. Това обяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов.

Той добави, че доходите на хората растат, а безработицата спадна под средното ниво за ЕС. "Това са все сигнали, че българите живеят мъничко по-добре, но толкова малко, че трудно могат да го оценят", уточни банкерът.

Андронов определи изминаващата 2016 г. като изключително трудна за банките, които по думите му са имали двойна работа. Голямото натоварване е било предизвикателство за банкерите, но те са извървели успешно този път, отчете банкерът.

"Това е първата година, в която освен растеж на депозитите имаме индикации за възстановяването на кредитния портфейл. Порасна и печалбата на банките. Управляваме и контролираме близо 90 млрд. лева. Те са в отоговорността на близо 30 хил. души. Инвеститорите следят множество индикатори и ако някои от тях не са в рамка, те предизвикват вторични интерпретации", каза още Андронов.

В деня на професионалния празник на банкерите Петър Андронов посочи, че най-важната им роля е да градят доверие. Той уточни, че за външния свят банкерите са студенокръвни, но това всъщност не е така.

"Най-важната субстанция на нашата работа е доверието. Ако доверието след случая с КТБ беше изчезнало, нямаше да има депозити", каза още Андронов, според когото хората са разбрали, че това е специфичен случай, а не масов проблем.

Председателят на Асоциацията на банките добави, че най-доброто за бизнеса и икономката е средата да бъде стабилна и спокойна. "Най-важното нещо е да се инвестира в образование. Това е условие за успеха на всяка нация", каза още той.

Очаквайте видеото на Bulgaria ON AIR

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Богатството на българите в банките е богатство за самите банки. Ако извадят парите от нулевите депозити и инвестират в нещо, или дори си купят нещо, с което да подобрят качеството си на живот - тогава могат да се почувстват по-богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още