IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите се заемат с народната воля от референдума

Правната комисия на парламента ще приеме тази седмица решение, свързано с допитването, ГЕРБ внася на 12 януари законови промени за мажоритарната система

15:59 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На извънредно заседание на Комисията по правни въпроси в Народното събрание утре ще се обсъди проект за решение, свързано с проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум. Това обяви председателят на комисията Данаил Кирилов на брифинг в централата на ГЕРБ, предава БТА.

Смятаме, че това е първото и основното действие по Закона за прякото участие на гражданите, което е свързано с изпълнението и прилагането на волята на избирателите, каза той.

Започваме обсъждането с убежданието и с надеждата, че ще получим подкрепа в тази връзка и от други парламентарно представени сили, коментира още Кирилов.

Той посочи, че през последния месец и половина ГЕРБ са подготвили законопроект за прилагане на мажоритарната система при провеждане на избори за народни представители. Партията планира да внесе законопроекта в деловодството на Народното събрание този четвъртък (12 януари).

Кирилов каза, че ГЕРБ призовава новоизбрания президент Румен Радев за удължаване на работата на Народното събрание до разглеждане на законодателните промени за три-четири седмици, за да могат да се приемат промените в Изборния кодекс.

Ако има консенсус и получим подкрепа, това означава, че бихме могли да се справим и в сегашния времеви хоризонт на настоящото Народно събрание, коментира той. Бихме успели, при много напрегната работа, до 26-27 януари да обсъдим на второ четене тези промени, каза Кирилов.

В отговор на упреци на БСП Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че ако от партията са имали желание някой да замита нечии следи с искането си за удължаване на работата на парламента, са щели да вземат мандата от президента Росен Плевнелиев и да го реализират.

Според него, ако от БСП са толкова искрени в техните притеснения, е трябвало те да вземат мандата, а не да бягат от отговорност и да извадят наяве всички неща, които ги притесняват.

Ненков посочи, че ГЕРБ иска животът на този парламент да се удължи с няколко седмици до приема на промените в Изборния кодекс, за да могат депутатите да се съобразят с волята на избирателите, изразена на референдума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още