fallback

Електронната здравна карта ще се финансира с евросредства

Бъдещето е в картовата идентификация, заяви служебният здравен министър Илко Семерджиев

12:09 | 07.02.17 г. 2

Финансирането на електронната здравна карта няма да струва нищо на българския данъкоплатец. Това каза пред БНТ служебният здравен министър Илко Семерджиев.

Ако се стигне до остойностяване на този механизъм за картова идентификация, той ще се плати по оперативната програма "Добро управление". Министерството на здравеопазването ще разработи конкретни стъпки за въвеждането на електронна здравна карта на пациентите. Целта е всеки пациент да има достъп до електронното си здравно досие.

Няма да изпаднем в никакъв вакуум, ако се отмени пръстовият отпечатък в болниците. Съвсем спокойно ще се мине отново на картовата идентификация, въведена в началото на мандата на Петър Москов, каза Семерджиев. 

Ако ВАС потвърди на горна инстанция отмяна на пръстовия идентификатор, спокойно може да се премине към картова, посочи министърът.

Бъдещето обаче е електронната здравна карта, защото тя позволява в нея да се интегрира електронно здравно досие. Във времето в електронното здравно досие могат да се интегрират и финансови данни за осигуряването, каза още служебният министър. В този случай всеки ще носи медицинската информация със себе си чрез картата, докато пръстът не носи такава информация.

Служебният министър определи изказванията на Петър Москов за сроковете и цената на електронната здравна карта като предизборни приказки, които не отговарят на истината по никакъв начин. Москов каза, че карта би струвала от 70 млн. лева до 250 млн. лева.

Националното рамково договаряне, по което вече се работи, ще "отпуши" редица неща в системата, каза още министърът от служебния кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
fallback