IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронната здравна карта ще се финансира с евросредства

Бъдещето е в картовата идентификация, заяви служебният здравен министър Илко Семерджиев

12:09 | 07.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финансирането на електронната здравна карта няма да струва нищо на българския данъкоплатец. Това каза пред БНТ служебният здравен министър Илко Семерджиев.

Ако се стигне до остойностяване на този механизъм за картова идентификация, той ще се плати по оперативната програма "Добро управление". Министерството на здравеопазването ще разработи конкретни стъпки за въвеждането на електронна здравна карта на пациентите. Целта е всеки пациент да има достъп до електронното си здравно досие.

Няма да изпаднем в никакъв вакуум, ако се отмени пръстовият отпечатък в болниците. Съвсем спокойно ще се мине отново на картовата идентификация, въведена в началото на мандата на Петър Москов, каза Семерджиев. 

Ако ВАС потвърди на горна инстанция отмяна на пръстовия идентификатор, спокойно може да се премине към картова, посочи министърът.

Бъдещето обаче е електронната здравна карта, защото тя позволява в нея да се интегрира електронно здравно досие. Във времето в електронното здравно досие могат да се интегрират и финансови данни за осигуряването, каза още служебният министър. В този случай всеки ще носи медицинската информация със себе си чрез картата, докато пръстът не носи такава информация.

Служебният министър определи изказванията на Петър Москов за сроковете и цената на електронната здравна карта като предизборни приказки, които не отговарят на истината по никакъв начин. Москов каза, че карта би струвала от 70 млн. лева до 250 млн. лева.

Националното рамково договаряне, по което вече се работи, ще "отпуши" редица неща в системата, каза още министърът от служебния кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
"В този случай всеки ще носи медицинската информация със себе си чрез картата, докато пръстът не носи такава информация."Този ръси глупост след глупост, дори без да се замисля! Нито пръстът, нито картата са място за съхраняване на информация. Те са само вход към бази данни, които се съхраняват на сървъри. Но за разлика от картата, пръстът ми винаги е с мен, не се налага да го мисля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
От една страна - разумно, пръстовия експеримент си е неуспешен и следва Москов да бъде съден за разхищения. От друга - 250млн за здравна карта? Спрете с кражбите или влизайте по затворите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още