IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният здравен министър ще търси механизъм да отпадне пръстовият отпечатък

Проектът за Спешната помощ със средства от ЕС е затлачен, каза Илко Семерджиев

10:29 | 06.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев потвърди, че ще потърси механизъм за отмяната на пръстовия идентификатор за прием в болница, въведен от предшественика му Петър Москов. Очаква се тази седмица служебният министър да се срещне с шестте заинтересовани страни по делото.

Той припомни, че отмяната вече е факт след решението на тричленния състав на ВАС, с което актът на Москов е обявен за нищожен.

“В случая имаме злоупотреба с власт, на практика самоуправство”, изтъкна Семерджиев по bTV. И заяви, че възнамерява да се върне около концепцията с електронна здравна карта, след като бъде отстранено „недоразумението“ с пръстовия отпечатък. 

Москов твърдеше, че е спестявал по 1 млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък. Според отчетите на НЗОК обаче през ноември разходите са увеличени с над 112 млн. лева, посочи министърът.

Семерджиев оспори твърдението на Москов, че за въвеждането на пръстовия отпечатък не са похарчени пари на данъкоплатеца. Болниците бяха принудени да купуват скенери, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Това са нашите пари, коментира Семерджиев.

Работата по електронна здравна карта предстои да започне, каза още министърът. Ще бъде формирана работна група от представители на здравното министерство и касата за създаването на концепция и след това за остойностяването й. Засега още не е ясно колко ще струва системата с картовата идентификация, но е сигурно, че ще спести много повече разходи, отколкото пръстовият идентификатор, категоричен бе Семерджиев.

По думите му нормативният хаос в здравното министерство е довел до това, че в момента в НЗОК има централизирана листа на чакащите с над 3500 души. Никога не сме имали такъв феномен, подчерта министърът.

По времето на Петър Москов като здравен министър няма реформи, категоричен бе Семерджиев.

“Това е просто едно гръмко наименование на неудачни решения, които се отразиха на здравето на хората. Имаме драстичен проблем със здравните индикатори през 2015 и 2016 г., включително увеличаване на общата смъртност”, коментира той.

По думите му в края на декември под натиска на Москов надзорът на Здравната каса е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. Това позволило в края на 2016 година бюджетът на фонда да бъде отчетен като балансиран, но това всъщност не е така, посочи Семерджиев и даде конкретни числа - 2017 г. започва със 72 млн. лева дефицит, от които 50 млн. лв. отложени плащания от 2016 г., които през януари вече са изплатени, и още 20 млн. лв. ще бъдат изплатени през февруари”, каза министърът.

За мандата на Петър Москов към края на 2016 г. дълговете в здравеопазването са се увеличили драстично и са достигнали 411 млн. лв.

Проектът за Спешната помощ със средства от ЕС е затлачен. Опитваме се да го раздвижим, каза още служебният министър. По думите му Предвидени са доста средства, така че ще има инвестиции в линейки, апаратура и обучение на персонала.

Пред БНТ бившият здравен министър Петър Москов определи приоритетите на Семерджиев като разграждане на контролните механизми. Ако се разградят основните механизми, се връщаме към мантрите от 90-те след кого отиват парите, каза той.

Москов каза, че електронната идентификация с пръст или електронната здравна карта, или някакъв чип на електронен носител са различни технологични решения. По думите му ключът към системата е задължителен, за да имаме достъп до здравното си досие, до електронната си рецепта, до електронното направление.

"Електронният идентификатор категорично е доказал въздействието си от гледна точка изсветляване на финансовите потоци", заяви бившият министър. До средата на 2017 година по графика, който е зададен и одобрен от ЕК, трябва да има вече тръжни процедури и фирми, които да разработят софтуера за електронното здравно досие, електронната рецепта и електронното направление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
И едното, и другото е цифрова идентификация. Не виждам защо трябва да се премахне вече платеното и тепърва да се плаща за неясна алтернатива в бъдеще време!? Комисион, болна амбиция, мерак за реванш на всяка цена, лична неприязън?... Каквото и да е - не създава доверие в системата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mitomof
преди 7 години
не разбирам какво не е наред с четците, искаме да се краде понеже малко къщи и апартементи си купиха докторите? Хубаво е електронната здравна карта ама нея до кога ще я чакаме, нека до тогава. Г-н Семердджиев няма как да ви нарека докторе, въпреки да сте полагали клетва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още