IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък „богатство“ и подоходно облагане включва КНСБ в посланията си към партиите

Синдикатът отправи препоръките си към кандидатите за властта

17:53 | 17.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съотношението между минималната и средната заплата да е не по-малко от 50 на сто, да се възстанови прогресивното подоходно облагане, да се въведе необлагаем минимум, данък „богатство“ и програма за възстановяване на индустрията. Това са част от посланията на КНСБ към кандидатите за властта.

Посланията са записани в Меморандум за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България на синдиката, който ще бъде представен на партиите, влизащи в предизборната надпревара. Това обяви на пресконференция днес лидерът на КНСБ Пламен Димитров, съобщава БТА.

КНСБ предлага минималната заплата за страната да се договаря ежегодно в "коридор" с долен и горен праг, формирани съответно от коефициент 1,3 от линията на бедност и 50 на сто от прогнозния размер на средната заплата за референтна година. 

Според Димитров е позитивен фактът, че всички партии предизборните си кампании говорят за доходите на хората и са осъзнали, че няма алтернатива на тяхното увеличение. В момента има и икономически предпоставки те да бъдат увеличени, защото е дошло време, в което произвеждаме повече, отколкото получаваме, каза Димитров. В момента в България БВП на глава от населението е 47 на сто от средноевропейското равнище, а компенсацията на един нает - 40 процента от тази в ЕС, аргументира се той. В следващите четири години България трябва да се стреми към 60 на сто от БВП по отношение на производителността на труда и компенсация на един нает, смятат от КНСБ.

Димитров разтълкува последните данни на статистиката, посочвайки, че отразяват дълбочината на неравенството в България - 70 на сто от наемните работници получават заплати под средната за страната. Хвалбите за 1000 лева средна заплата  са хубави, но касаят много малка част от работниците, допълни той. Според Пламен Димитров средна заплата от 1500 лева в края на мандата на следващото правителство, а дори и далеч над тази, е реалистична.

В меморандума на КНСБ е заложен икономически ръст от 5 на сто на БВП през следващите четири години, както и постепенно възстановяване на прогресивното подоходно облагане, а първа стъпка е въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната заплата, а впоследствие - и с прилагането на второ 20-процентно стъпало за максималния осигурителен доход и над него.

Сред другите предложения във фискалната политика са разработване на методология и въвеждане на данък „богатство“ по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили, яхти и др., въвеждане на данък върху финансовите трансакции в размер на 1 на сто, разработване на програма за възстановяване на индустрията.

КНСБ настоява в Бюджет 2018 да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти с 25 на сто. Конфедерацията иска още да бъдат актуализирани и допълнителните възнаграждения, като доплащания за нощен труд.

Синдикатът настояват още в Кодекса на труда да има отделна глава за механизъм как се формира цената на труда в България, както и да се регламентира, че основната заплата не може да бъде по-малко от 75-80 на сто от брутния доход на работника.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
E, тези надцакаха всички партии! Опасна смес от социализъм и популизъм, опаковани като синдикализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още