IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бозуков: Единна евроструктура трябва да следи за различно качество на храните

Не всички държави от ЕС са съгласни да се създаде такъв орган

13:05 | 08.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Единна европейска структура трябва да контролира производителите на храни дали предлагат един и същ продукт с различно качество на различни пазари. Това каза министърът на земеделието и храните Христо Бозуков пред Нова телевизия.

Идеята за европейска законодателна рамка по казуса е обсъждана на провелия се преди дни в Брюксел Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство и някои държави са я подкрепили. Тогава Унгария и Словакия представиха разкритията за двойствено качество на хранителните продукти (това например може да е съдържанието на по-малко какао в шоколада на една и съща търговска марка – бел. ред.).

По думите на Христо Бозуков страните, поставили въпроса, са съгласни с неговото предложение.

Германският земеделски министър беше категорично против такъв орган с аргумента, че ЕК ще бъде натоварена с още 700 чиновници в страните членки, разказа Бозуков.

България по думите му има сертифицирани лаборатории, които могат да направят подобни изследвания. Подготовката обаче е доста сложна. Трябва да се купят стоки от български и западни пазари и да се направи сравнението.

"Трябва да настояваме да се спазва правото на потребителите да ползват едно и също качество", каза агроминистърът.

На заседанието в Брюксел министрите са дали различни примери за различен стандарт – например конкретна марка десертен крем с различно съдържание на какао, натурален сок, който на единия пазар е със захар и без консерванти, а на другия с изкуствен подсладител и с консерванти.

Тези храни не са опасни за здравето, просто на пазарите с по-ниска покупателна способност са с по-ниско качество заради разликата в съставките.  По принцип няма измама, ако всичко е описано на етикета, стана ясно от думите на министъра.

Важно е потребителят да бъде информиран какво консумира, а някои продукти може да са на отделен щанд, обясни министърът. Той смята, че „трябва да се преборим за единен стандарт“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още