IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

172 незаконни общински наредби откри прокуратурата

ВАП е проверила законността на актове, приети от общинските съвети

12:47 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

172 наредби на общински съвети, които противоречат на нормативни актове от по-висок ранг - Конституция, Закон за местните данъци и такси, Закон за нормативните актове и др., е установила Върховната административна прокуратура (ВАП).

ВАП е провела поредна проверка за законност на актове, приети от общинските съвети, свързани с местните такси и цени на услуги.

Разкрити са случаи на въвеждане на допълнително условие за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като е предвидена допустимост на тази възможност само за имоти, недекларирани за основно жилище. Подобно изискване в Закон за местните данъци и такси отсъства.

В други подзаконови актове определянето на такси за ползване на детски градини става не въз основа на разходите за услугата, какъвто е регламентът, а според имущественото състояние на членовете на семейството на детето, което представлява пряка дискриминация по признак „имуществено състояние“. 

Налице са и разпоредби на местната власт, с които се санкционира ползването на имот, деклариран като неползван, с глоба в размер на годишната такса смет, като този размер се избира по усмотрение на общинския съвет в нарушение на Закона за местните данъци и такси.

Установени са общини, в които ползването на предоставяните услуги е поставено в зависимост от заплащане на дължими суми към общината, което противоречи на ЗМДТ и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

От ВАП са намерени норми, с които се претендира заплащане на такси за услуги, които всъщност са правно задължение на общината. По този начин се достига до положението, че за идентична дейност не се дължи такса, ако инициативата за извършването ѝ е служебна, но се заплаща, ако е по искане на гражданин или организация. Така се накърнява и конституционният принцип за равноправие, който включва еднакво третиране на гражданите от държавната и местната власт.

С други разпоредби се предвижда заплащане на т. нар. „депозитна такса“. С нея общините се домогват да гарантират разходи за извършване на бъдеща дейност, без да е сигурно, че такава ще последва. Действието няма законово основание.

Открити са и наредби на общински съвети, с които се регламентират състави на административни нарушения, скрепени със санкции, макар че материята е уредена на законово ниво. Налице са дори случаи на въвеждане на санкции, различни от законовите.

От ВАП са установени норми, които продължават да налагат заплащане на такси, въпреки че правните основания за това са елиминирани след изменения в Закона за подземните богатства. И обратно, предвижда се недължимост на такса, въпреки че нормативни промени - напр., в Закона за ветеринарномедицинската дейност изискват заплащане за съответната услуга.

Към настоящия момент са подадени 43 протеста до административните съдилища.

Проверката на ВАП продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още