Потребителите трудно могат да различат на щанда истинските сирене и кашкавал от имитиращите продукти. Те обаче могат да се ориентират по цената, както и да купуват опаковани храни от познат производител. Този съвет даде Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите.
„Според българското законодателство имитиращите продукти е невъзможно да се наричат млечни“, казва производителят пред Нова телевизия. Грънчаров е твърдо против присъствието на ментетата на пазара поради съдържащата се в тях палмова мазнина.
Средно годишно консумираме 58 хил. тона сирене и 34 хил. тона кашкавал. Имитиращите продукти са около 19 хил. тона. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене, 5 кашкавал и почти 3 килограма имитиращи продукти.
През миналата година до трапезата ни са достигнали 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хиляди тона палмово масло по данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Това са количествата, които мандрите у нас са внесли и използвали в производството на млечни продукти.
В страната се произвеждат около 1,1 млн. литра краве мляко годишно.
Експерти предупреждават, че надписът „растителна мазнина" на етикета най-вероятно означава хидрогенирана мазнина. В имитиращите продукти има и нишесте, използвано за втвърдяване на продукта и по-добър търговски вид. Друг проблем е, че за да достигне сиренето по-бързо до рафта, някои преработватели понякога не изчакват то да узрее.
Цената на суровото мляко е около 60 на сто в крайния продукт, казва доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.
Според преработвателите в последната година потребителското поведение се променя и хората търсят по-качествените продукти.
Иван Грънчаров очаква следващите години да има плавен ръст на цените на млечните продукти, тъй като работодатели очакват ръст на заплатите.


Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Черен ден! Катастрофа взе три жертви край Търговище
Съдът на ЕС опровергава информация за допусната жалба срещу влизането ни в Еврозоната
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Какво представлява T-Dome системата на Тайван и може ли да парира китайски атаки
Биткойн към $50 000 и злато към $5 000? Ще се върнем ли към нормалното в 2026 г.
Как Украйна да получи замразените милиарди на Русия
Netflix купува Warner Bros. за $72 млрд. в брой и акции
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Миков: При предсрочни избори ПП-ДБ ще почукат на вратата и на Борисов, и на Пеевски
FIFA ще връчи "награда за мир“ на Доналд Тръмп
Любимият на Майли Сайръс я изненадал като предложил брак в Япония
Сарвагя Сингх Кушваха - тригодишното дете чудо в шаха
Травис Келси и Тейлър Суифт никога не са се карали
преди 8 години А колко са качествени млечните продукти сега, има елементарни тестове. Единият за киселото мляко го споменах по-долу. Какво сирене ядеш лесно се вижда, ако си направиш сирене по шопски - в момента от всичко на пазара съм открил само една марка, дето след запичане в гювече сиренето си запазва формата на бучките, само поомекнали, а не става на каша. А за кашкавала - опитай да си направиш кашкавал-пане, ама без да го държиш във фризера преди тигана - носиш от магазина, режеш на филии, яйце, галета и в тигана. Ако си запази формата и после се реже с нож, а не го кусаш с лъжица, може и да има следи от кашкавал в него... Щото едно време имаше само един вид кисело мляко и по два вида сирене и кашкавал - от овчо и от краве мляко, но каквото и да вземеше, издържаха горните "тестове" с отличен! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 8 години Коментарът е изтрит поради несъответствие с правилата на форума. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 8 години Не знам баща ти какво е забранявал и какво си разбрал от него, но аз като студент ходех да бачкам хамалче за некой лев - не, че бехме толкова гладни, ама беше неква мода. Та едното място беше на Сточна гара - разтоварвахме вагони, а другото - софийския месокомбинат - там бутахме едни вани от алпака с отпадъци към ***. Говоря за 1977-81 г. Начи там ветеринарните от ДВСК беха повече от работниците и беха зли като оси! И съм виждал с очите си работникът на кутера, дето мелат каймата, да взема от ваната под мелачката и да яде сурова кайма - не знам каква микробиология е имало... А че млякото бъкаше от бактерии, е факт - особено киселото! За два дни в хладилника се надуваше като балон... А сега, лани си правих експеримент - купих 7 марки кисело, уж от най-хубавите, и ги държах една седмица над парното и само се спекоха като гипс и мухлясаха. А за това колко са страшни били млечните продукти - бе немам спомен от млечни или месни продукти едно време да са тръгвали некви болести...? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 8 години Горе долу да, толкова са главите крави и и количество мляко, което всъщност не е малко. Огромна част отива за кисело и прясно. Мляко завишаваш % на "*** продуктите". Според мен е около 50%...Палмови масла се слагат в сирената основно. Сухи млека - главно в кисело мляко и др. Така че при 1.1 млн ТОНА мляко, количества сухо, палмово масло от една страна и произведените сирена, кашкавали и други, нещата горе долу се връзват. Не че има връзка със статията, но през комунизма не сме яли по качествени сирена и млечни продукти. Баща ми, Бог да прости, беше главен Ветеринар микробиолог в Североизточна България в края на 80-те. Забранявал е на майка ми да купува какъвто и да било млечен продукт от магазина. Носеше ги той от изследвани и одобрени от него партиди..Казваше, че това по магазините е страшно за ядене. Тогава е нямало такива добавки като сега, но микробиологията е била кошмарна. Хигиенните норми масово неспазвани, а хора като баща ми - притискани и мачкани да си траят.. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 8 години Оплескали са мерките - според доклади от сектора, кравите през последните 2-3 години се въртят около 300,000 глави и дават средно х 3.7 тона от глава годишно, което съвпада с числото 1,100,000, но не литра, а тона. Така може, но пък тогава висва въпросът какво го правят това мляко, като 3/4 от родните млечни продукти на пазара са отчайващи ***, които са помирисали прясно мляко от километър и то през противогаз... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 8 години Ами очевадно има грешка в количеството добито мляко, краве де. Няма как да е 1.1 млн литра! По най песимистични оценки една крава може да я доиш 9 месеца в годината. Приемаме минимален среден добив от крава 20л. на ден.Това прави 5400 л от крава на година ( 9 х 30 х 20)! Та така излиза, че в цялата държава има 205 крави, което е абсурдно! Само в селото на баба ми се гледат общо над 150! Отделно Сердиката в родния ми град, която прави най хубавите кашкавал и сирене в БГ ( над 80 % сигурно е за износ) изкупува средно 20 Тона пресно мляко на ден.Просто Инвестора пак са преписвали без да гледат... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 8 години Пичове, нещо или яко сте се оплескали в числата, или току що ни информирахте за огромните мащаби на измамата в родната млечна промишленост!!! В България се добиват 1,100,000 литра мляко, което прави грубо 1000 тона мляко! Този срам изобщо нема да го коментираме - при комунистите имаше повече от един млн. овце в България, демек - само овчето мляко на ден е било повече! Обаче произвеждаме 58,000 тона сирене, за което требват мин. х 4 литра мляко/кг. сирене, което е приблизително около 240,000 тона прясно мляко. Отделно, за кашкавала нормата е 7-10 литра мляко/кг, което за 38,000 тона е още около 320,000 тона мляко! Ако грубо сметнем х1000 л. мляко/тон, това прави грубо около 500 млн. литра мляко...?!!! Срещу един милион и нещо местен добив... ?!!! И тука изобщо не говориме за млякото, което се продава като кисело и прясно, отделно масло, сметани и прочее "млечни" продукти! Кво стаа тука бре? отговор Сигнализирай за неуместен коментар