IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как потребителите да се предпазят от измами с млечни продукти?

Годишно консумираме 58 хил. тона сирене и 34 хил. тона кашкавал

13:47 | 20.03.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Потребителите трудно могат да различат на щанда истинските сирене и кашкавал от имитиращите продукти. Те обаче могат да се ориентират по цената, както и да купуват опаковани храни от познат производител. Този съвет даде Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите.

„Според българското законодателство имитиращите продукти е невъзможно да се наричат млечни“, казва производителят пред Нова телевизия. Грънчаров е твърдо против присъствието на ментетата на пазара поради съдържащата се в тях палмова мазнина.

Средно годишно консумираме 58 хил. тона сирене и 34 хил. тона кашкавал. Имитиращите продукти са около 19 хил. тона. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене, 5 кашкавал и почти 3 килограма имитиращи продукти. 

През миналата година до трапезата ни са достигнали 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хиляди тона палмово масло по данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Това са количествата, които мандрите у нас са внесли и използвали в производството на млечни продукти.

В страната се произвеждат около 1,1 млн. литра краве мляко годишно.

Експерти предупреждават, че надписът „растителна мазнина" на етикета най-вероятно означава хидрогенирана мазнина. В имитиращите продукти има и нишесте, използвано за втвърдяване на продукта и по-добър търговски вид. Друг проблем е, че за да достигне сиренето по-бързо до рафта, някои преработватели понякога не изчакват то да узрее.

Цената на суровото мляко е около 60 на сто в крайния продукт, казва доц. Божидар Иванов  от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Според преработвателите в последната година потребителското поведение се променя и хората търсят по-качествените продукти.

Иван Грънчаров очаква следващите години да има плавен ръст на цените на млечните продукти, тъй като работодатели очакват ръст на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
А колко са качествени млечните продукти сега, има елементарни тестове. Единият за киселото мляко го споменах по-долу. Какво сирене ядеш лесно се вижда, ако си направиш сирене по шопски - в момента от всичко на пазара съм открил само една марка, дето след запичане в гювече сиренето си запазва формата на бучките, само поомекнали, а не става на каша. А за кашкавала - опитай да си направиш кашкавал-пане, ама без да го държиш във фризера преди тигана - носиш от магазина, режеш на филии, яйце, галета и в тигана. Ако си запази формата и после се реже с нож, а не го кусаш с лъжица, може и да има следи от кашкавал в него... Щото едно време имаше само един вид кисело мляко и по два вида сирене и кашкавал - от овчо и от краве мляко, но каквото и да вземеше, издържаха горните "тестове" с отличен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Коментарът е изтрит поради несъответствие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Не знам баща ти какво е забранявал и какво си разбрал от него, но аз като студент ходех да бачкам хамалче за некой лев - не, че бехме толкова гладни, ама беше неква мода. Та едното място беше на Сточна гара - разтоварвахме вагони, а другото - софийския месокомбинат - там бутахме едни вани от алпака с отпадъци към ***. Говоря за 1977-81 г. Начи там ветеринарните от ДВСК беха повече от работниците и беха зли като оси! И съм виждал с очите си работникът на кутера, дето мелат каймата, да взема от ваната под мелачката и да яде сурова кайма - не знам каква микробиология е имало... А че млякото бъкаше от бактерии, е факт - особено киселото! За два дни в хладилника се надуваше като балон... А сега, лани си правих експеримент - купих 7 марки кисело, уж от най-хубавите, и ги държах една седмица над парното и само се спекоха като гипс и мухлясаха. А за това колко са страшни били млечните продукти - бе немам спомен от млечни или месни продукти едно време да са тръгвали некви болести...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
Горе долу да, толкова са главите крави и и количество мляко, което всъщност не е малко. Огромна част отива за кисело и прясно. Мляко завишаваш % на "*** продуктите". Според мен е около 50%...Палмови масла се слагат в сирената основно. Сухи млека - главно в кисело мляко и др. Така че при 1.1 млн ТОНА мляко, количества сухо, палмово масло от една страна и произведените сирена, кашкавали и други, нещата горе долу се връзват. Не че има връзка със статията, но през комунизма не сме яли по качествени сирена и млечни продукти. Баща ми, Бог да прости, беше главен Ветеринар микробиолог в Североизточна България в края на 80-те. Забранявал е на майка ми да купува какъвто и да било млечен продукт от магазина. Носеше ги той от изследвани и одобрени от него партиди..Казваше, че това по магазините е страшно за ядене. Тогава е нямало такива добавки като сега, но микробиологията е била кошмарна. Хигиенните норми масово неспазвани, а хора като баща ми - притискани и мачкани да си траят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Оплескали са мерките - според доклади от сектора, кравите през последните 2-3 години се въртят около 300,000 глави и дават средно х 3.7 тона от глава годишно, което съвпада с числото 1,100,000, но не литра, а тона. Така може, но пък тогава висва въпросът какво го правят това мляко, като 3/4 от родните млечни продукти на пазара са отчайващи ***, които са помирисали прясно мляко от километър и то през противогаз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
Ами очевадно има грешка в количеството добито мляко, краве де. Няма как да е 1.1 млн литра! По най песимистични оценки една крава може да я доиш 9 месеца в годината. Приемаме минимален среден добив от крава 20л. на ден.Това прави 5400 л от крава на година ( 9 х 30 х 20)! Та така излиза, че в цялата държава има 205 крави, което е абсурдно! Само в селото на баба ми се гледат общо над 150! Отделно Сердиката в родния ми град, която прави най хубавите кашкавал и сирене в БГ ( над 80 % сигурно е за износ) изкупува средно 20 Тона пресно мляко на ден.Просто Инвестора пак са преписвали без да гледат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Пичове, нещо или яко сте се оплескали в числата, или току що ни информирахте за огромните мащаби на измамата в родната млечна промишленост!!! В България се добиват 1,100,000 литра мляко, което прави грубо 1000 тона мляко! Този срам изобщо нема да го коментираме - при комунистите имаше повече от един млн. овце в България, демек - само овчето мляко на ден е било повече! Обаче произвеждаме 58,000 тона сирене, за което требват мин. х 4 литра мляко/кг. сирене, което е приблизително около 240,000 тона прясно мляко. Отделно, за кашкавала нормата е 7-10 литра мляко/кг, което за 38,000 тона е още около 320,000 тона мляко! Ако грубо сметнем х1000 л. мляко/тон, това прави грубо около 500 млн. литра мляко...?!!! Срещу един милион и нещо местен добив... ?!!! И тука изобщо не говориме за млякото, което се продава като кисело и прясно, отделно масло, сметани и прочее "млечни" продукти! Кво стаа тука бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още