IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община обмисля нова велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”

Идеята е за участъка от бул. "Витоша" до Петте кьошета

17:18 | 31.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Столичната община има идея за изграждане на велоалея по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка от бул. "Витоша" до Петте кьошета. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столична община, на която датският архитект Хенриет Вамберг и ръководител на екипа на Gehl Architects представи резултатите от работата си в столицата, предава БТА.

Фандъкова съобщи, че идеята на валеоалеята е на екипа на главния архитект на София Здравко Здравков. След завършване на реконструкцията на бул. "Патриарх Евтимий", свързана с метрото, ще бъде възстановено еднопосочното движение и едностранното паркиране по бул. "Патриарх Евтимий", където по думите на кмета има достатъчно пространство за обособяване на алея от бул. "Витоша" до НДК.

Датският архитект е на мнение, че достъпът на автомобили до центъра на града е твърде лесен. Според нея хората трябва да свикнат да се придвижват с градски транспорт и с велосипеди, както е в повечето европейски столици. Според нея развитието на веломрежата в града трябва да продължи да се развива, за да могат още повече хора да използват този полезен и екологичен начин на придвижване. 

Gehl Architects консултират Столичната община за подобряване на градската среда и за изработването на визия за развитие на публичните пространства в историческия център. Ян Геел е един от най-значимите специалисти в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда. Архитектът е помагал за подобряване на обществените пространства и за прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт в Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Мелбърн, Сан Франциско и Ню Йорк.

Екипът на Геел, който беше у нас през тази седмица, направи проучвания на състоянието на градската среда в центъра на София, проведе работилница и обучение за използваните от Gehl Architects методология и подходи с представители на местната власт, местната администрация и експерти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още