IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата повдигна обвинение на министър Илко Семерджиев

Служебният министър на здравеопазването е заплашил с уволнение свой подчинен

10:31 | 03.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването, за престъпление против реда на управлението, съобщиха от държавното обвининие.

Той е обвинен в това, че на 24 март 2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от Илко Семерджиев лице за свой заместник.

На 20 февруари в Министерството на здравеопазването е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията.

На 27 февруари лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник-изпълнителен директор, е провело среща с директора на изпълнителната агенция. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването, би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев.

На 24 март тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията Илко Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Илко Семерджиев е заявил: “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“ и поискал до понеделник да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването продължава, уточняват от прокуратурата.

Вижте коментар на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Само той да е , ще го позлатим! Цялата пасмина е за прокуратурата на Пиночет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Това зъбарче, тоя костовистки бо^*** не можа да се сдържи да не се изходи на фасона на Герджиков! Нещо не му минават вече седесарските номера, когато с още неколко со^пола като него станаха милионери за неколко месеца в правителствата на ухиления поручик Чунчев и на "новия Стамболов"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още