IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Момчил Неков поиска забрана за употребата на палмово масло в храните*

Евродепутати искат забрана употребата на палмово масло и в биогоривата

15:45 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Евродепутатът Момчил Неков призова Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предприеме бързи стъпки за забрана на палмовото масло  в хранително-вкусовата промишленост. Позицията на депутата е изразена в становище, цитирано от БТА.

Палмовото масло намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, защото е по-евтино. Този спестен разход за суровина ще рефлектира в многократно по-високи разходи за обществено здраве и от държавните бюджети, и от джоба на потребителите, коментира Неков, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

"Изкушени от по-ниската стойност на продукта, потребителите с по-ниски доходи стават неволна жертва на тази подмяна на реални млечни съставки с растителни“, казва той.

Неков цитира оценки на експерти, според които около 50 на сто от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло.

Той настоява и за намеса на Европейската комисия.

Депутатът заявява, че през миналата година в България са внесени над 46 хил. тона палмово масло. От тях над 12 хил. тона са влезли в хранителната верига. Суровината намира приложение и в производството на биогорива.

Същевременно европейските депутати призоваха в резолюция евроинституциите да забранят употребата на палмово масло в биогоривата заради неустойчивия начин на индустрията за производство на палмово масло, особено в Югоизточна Азия.

73% от обезлесяването в световен мащаб е причинено от разчистването на земята с цел производство на селскостопански стоки, като 40% от обезлесяването в световен мащаб се дължи на конверсия в широкомащабни монокултурни насаждения от маслодайни палми, сочат данните на Европейския парламент.

Заради ниската му цена палмовото масло стана широко използвана съставка в хранителни продукти (в над 50% от преработените храни), в козметиката, горивата и други продукти. Тази широка употреба обаче е причина и за мащабно унищожаване на разнообразни екосистеми в тропическия пояс, посочват депутатите в мотивите си за искането.

В допълнение, в плантациите за отглеждане на маслодайни палми често не се спазват правата на служителите и се експлоатира детски труд, допълват депутатите.

По данни на Европейския парламент през 2014 година 60% от вноса на палмово масло в ЕС се пада на енергийния сектор. 46% от внесеното количество се използва за гориво за транспорта, а 15% - за производство на топлинна и електрическа енергия. Спрямо 2010 година има шесткратно увеличение на използваното за транспорт палмово масло в ЕС, отчитат още европейските депутати.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още