IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постигнато е споразумение по основните искания на стачкуващите миньори

Прокуратурата анализира концесионния договор на дружеството "Евроманган"

18:41 | 05.04.17 г.
<p>
	Стачкуващите миньори от манганов рудник &quot;Оброчище&quot; излязоха от мината с омбудсмана Мая Манолова, след като беше подписан колективен трудов договор. <em>Снимка: БТА</em></p>

Стачкуващите миньори от манганов рудник "Оброчище" излязоха от мината с омбудсмана Мая Манолова, след като беше подписан колективен трудов договор. Снимка: БТА

Постигнато е споразумение по основните въпроси, които поставиха стачкуващите миньори от мина "Оброчище". Това съобщи днес омбудсманът Мая Манолова, която се срещна с миньорите и присъства на преговорите за подписването на Колективен трудов договор, предава БТА.

Манолова допълни, че се е наложило два пъти да идва до мината, защото договорката заплатите и ваучерите да се пращат до последното число на месеца не е била изпълнена в петък. "Договореният Колективен трудов договор поставя на друго ниво отношенията между работниците и работодателя и се надявам да не се налага да идвам трети път до тук", заяви тя.

Днес е постигната уговорка за увеличение на работните заплати със 158 лева, на надбавката за прослужено време от 0,6 на 0,8 процента, заплащане на ваучери и за труд през почивните дни и други. "Очаквам да бъдат нанесени последните корекции в Колективния трудов договор в мина "Оброчище", обясни още омбудсманът.

Договорихме се, че хората, които са били "репресирани" след стачката, да получат възможност да се върнат в квартирите си, каза още тя.

Манолова посочи, че е водила разговори с министъра на енергетиката, написала е писмо и до премиера, за да им обърне внимание на процесите, които стават в мината.

Представители на Министерството на енергетиката допълниха, че явно концесионерът има някакви затруднения и частично не е заплащал концесионното възнаграждение. Частичното забавяне е за две години, за което министерството е завело съдебен иск през миналата седмица.

Междувременно окръжната прокуратура в Добрич е започнала проверка във връзка с подаден от директора на Инспекцията по труда в Добрич сигнал, че ръководството на "Евроманган" ЕАД възпрепятства трудовите инспектори да изпълнят служебните си задължения в мина "Оброчище". 

Прокуратурата е получила и анализира концесионния договор, който дружеството "Евроманган" е сключило през 1999 г. за мангановия рудник "Оброчище" край с. Църква. В него са залегнали клаузи за инвестиране - не само в добива, но и за подобряване на условията на труд и на мерките за безопасност, както и по съхранението и начина на превозване на т. нар. шлака от добива на манган.

Според окръжния прокурор никой от ресорно министерство не е проверявал обективно дали концесионерът изпълнява и другите си задължения по концесионния договор, освен това да плаща годишна концесионна такса.

"Някой в министерството е отчитал, че се плаща концесионната такса и е смятал, че всичко е наред, нищо друго не ги е интересувало", каза прокурорът, цитиран от БТА. Тепърва предстои обвинението да вземе решение как да постъпи в тази ситуация. По думите на Николов, трябва да се търси лична отговорност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още