IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратява се временно концесията на мина „Оброчище“

Действието на договора се спира заради неизплащане на концесионното възнаграждение

09:50 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова се прекратява концесията за мина „Оброчище“ поради установено нарушение, съобщават от Министерството на енергетиката.

От ведомството уточняват, че действието на договора за предоставяне на концесия за манганови руди чрез добив от находище „Оброчище – Северозападен участък“ се спира заради неизплащане на концесионното възнаграждение.

През октомври Министерството на енергетиката е изпратило писмо до концесионера – „Евроманган“ АД, за доброволно изпълнение на задължението. Въпреки това към 30 май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв.

Определен е 14 дневен срок за изплащане за задължението.

Министър Петкова подчертава, че мината се наблюдава стриктно и независимо че договорът се прекратява временно, концесионерът има задължение да осигурява безопасни условия на труд на служителите си и да обезопасява рудника.

Припомняме, че след омбудсмана Мая Манолова и премиерът Бойко Борисов се ангажира с казуса на работещите в мината. Премиерът обеща да бъде направен юридически анализ на концесионния договор от работна група на Министерството на енергетиката.

Миньорите от манганова мина "Оброчище" от няколко дни протестират заради неспазване на колективния трудов договор от страна на концесионера. Те настояват за изпълнение на договора, който предвижда редовно изплащане на заплатите им, осигуряване на топла храна или на ваучери, осигуряване на работно облекло или, ако неизпълнението продължи, разваляне на концесионния договор.

Премиерът е сезирал и главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна е ангажирал окръжния прокурор на Добрич и икономическа полиция за разследване на случая.

На място в мина “Оброчище” е зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който ще връчи заповедта за прекратяване на концесията на представители на фирмата концесионер.

Очаква се днес и омбудсманът Мая Манолова да пристигне на място при миньорите в „Оброчище“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още