IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво (не) разкрива първата стенограма за КТБ?

Политиците са обединяват в името на стабилността, но без ясна отговорност за ситуацията от 2014 г.

20:46 | 09.06.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В петък вечерта администрацията на президента Румен Радев публикува стенограмата от т.нар. първа среща за КТБ, провела се на 29 юни 2014 г. при президента Росен Плевнелиев. Целият текст на стенограмата е достъпен тук.

От текста за заличени имената на банките, както сумата за пълната ликвидна подкрепа.

Всички участници са се обединили, че без политическо съгласие рискът от колапс на банковата система е голям. Вместо призив да не се теглят пари от банките, се записва уверение, че банковият сектор е добре капитализиран и стабилен и политическите партии ще подкрепят всички усилия на БНБ за стабилизиране на ситуацията. Политиците уверяват също така, че спестяванията на гражданите и бизнеса са сигурни.

Борисов е поискал да се смени финансовият министър и Пламен Орешарски да поеме еднолична отговорност. От текста на стенограмата става ясно, че лидерът на ГЕРБ е предложил подуправителят на БНБ Калин Христов да води разговорите с Европейската комисия във връзка с ликвидната подкрепа, която е вид държавна помощ, защото представители на правителството са изгубили доверието на европейските институции. 

Михаил Миков от БСП обаче му напомня, че това трябва да се гласува от парламента, защото е персонална промяна в кабинета, както и че „кой за 20 дена ще се хване да е министър“. Иван Искров признава, че са теглени пари на държавни дружества от КТБ, но сумата е заличена. По думите му числото е милиони и не е съществено на фона на другите тегления. Парите са изтеглени в последния възможен ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Калин Христов допълва, че някои държавни дружества са внесли пари в КТБ по същото време в отговор на обвиненията на Бойко Борисов, че „когато банката „пуши“, хвърляш бензин отгоре“. Христов уверява, че към този момент не е имало концентрация на държавни средства в банката предвид, че вече действаше разпоредбата да не се концентрират парите на ведомства и държавни дружества в една банка. Христов предлага също да се издаде заповед на ниво общини, болници и т.н. да не се теглят пари, за да се демонстрира съгласие и желание за стабилизация на системата.

Искров посочва, че „този, който иска да дестабилизира“ (КТБ и ПИБ – бел.ред.) ги е избрал, защото са местни банки без кредитор от последна инстанция, защото са третата и четвъртата по големина в страната, системно значими са и „могат да завлекат всичко в дерето“, „могат да ни върнат 15-20 години назад“. „Кой го започна това, аз не знам, това не е моя работа, работа е на органите“, допълва той. „Това, което иначе мога да ви кажа, че отчетните форми се оказва, че нищо чудно да не са верни, един Господ знае. Никой не знае“, казва още Иван Искров във връзка с евентуална фалшификация на отчетите на банката, които са подавани към банковия надзор. „Одитори и банкови надзорници не са оперативно разследващ персонал“, коментира още Искров, като обещава, че, „ако излезе нещо, което е за прокуратурата“, ще уведоми държавното обвинение.

Янаки Стоилов от БСП е поискал от Искров да се направи проверка и в други банки за рискови кредити към свързани лица, но Искров отговаря, че, ако се заговори за проверки в други банки и за капиталова дупка в КТБ, ще се предизвика паника сред населението.

Борисов обвинява Искров, че на практика иска срещата да приключи без обсъждане на хора, които да бъдат наказани за ситуацията. „Кои глави ще паднат, хората искат да се търкалят глави на виновници“, посочва Борисов. Плевнелиев признава, че е получил писмо от ДАНС, в което се посочва, че от години се следи ситуацията, но президентът е информиран „в петък“ - т. е. в деня, в който КТБ беше поставена под специален надзор и спря плащанията.

Седемте предложения на тогавашния управител на БНБ Иван Искров, както и още избрани акценти от стенограмата може да четете в този материал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 6 години
Не се безпокойте - и втората стенограма няма да разкрие нищо съществено и е само въздух под налягане, за да може да се замазва ситуацията около оставането на Цветан Василев на свобода! А най-големите застъпници за разсекретяване на стенограмата за КТБ бяха Бивол, които са близки до Василев и на пряко подчинение на Иво Прокопиев! В същото време преди рухването на пирамидата КТБ Биволци бяха срещу банката, но ето че нещата се променят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
v_tin
преди 6 години
Чета стенограмата, било е малко шоу с главен комик бай ***. Но ЯНАКИ СТОИЛОВ: Нека да чуем отговорите, тук няма медии, няма кой да Ви слуша, освен нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Frosty
преди 6 години
Защо в стенограмата липсват имената на Цацаров и Пеевски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Съдържанието на публикуваната стенограма доказва: досега държавното управление не зачита, че въведеният (за националното стопанство) вреден модел на парична политика е водещия причинител за понесените щети при ситуацията с КТБ АД.Същественото за спасение на банките от актуални злини е усъвършенстване на прилагания модел на парична политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
ceneto
преди 6 години
"Питам и нормално виказвам - отместете фокуса, г-н Стоилов, от банките върху политиката. По-добре ние, политиците, да се жертваме, там даправим панаири. Отместете го този фокус, за да се успокоятхората. " цялата среща е един панаир в които суетните хора се притесняват как ще изглежда т пред публиката, решаването на проблема е нещо вторично, а намирането на виновните не се коментира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Всеки, който е чел романа на Емил Зола "Пари" знае, че схемата е добре позната от векове (в буквалния смисъл на думата). Но балъците ВИНАГИ се хващат. Може да изглежда парадоксално, но е факт. На измамниците дори не им се налага да измислят нещо ново. Старите трикове са им напълно достатъчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 6 години
Аз все пак оставам с усещането, четейки, че абсолютно всички на тази среща знаят много добре кой, защо, как и за какво е направил така, че банката да бъде затворена.Даже оставам с впечатлението, че някои имат апетит и за повече фалирали банки, че после да се бият в гърдите, че са дошли да ни спасяват.И всички се опитват да бутнат горещия картоф на Искров, който учудващо ми прави добро впечатление.Също така, още оттогава се неглижира въздействието на онази шумна и нищо не постигнала акция на прокуратурата. Шум имаше, предизвикаха паника, затвориха банката - осъдени няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 1
coder
преди 6 години
Всеки малко запознат като чете стенограмата и веднага от контекста се разбира за коя банка и кой омански фонд става въпрос. Файда от скриването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
B.Graham
преди 6 години
Щяха да трият имената на банките ... говорят за "втората банка", за "третата банка", "за другите две" .... а на няколко пъти казват Общинска банка .....?!?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още