IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета в Европа по производство на малини

Цените са с 50% по-ниски спрямо 2016 г.

09:48 | 28.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е трета страна в Европа по индустриално производство на малини, като над 80% от производството отива за износ. Това каза за БТА Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите, по повод началото на Фестивала на малината и националното изложение, които ще се състоят днес и утре в Лозница.

За очакваната тазгодишна реколта от малини - летни и есенни, той коментира, че първоначално прогнозите са били добри, но заради ниските температури през зимата е имало измръзвания на насажденията. Късните пролетни слани също са нанесли вреди на лятната малина и добивите са незадоволителни - по-ниски от средното за страната.

Подобна е ситуацията с есенната малина - надеждите бяха, че ще има добра реколта, но в началото на юли имаше сериозни градушки в малинопроизводителите райони, заяви Петков. По думите му все още не може да се каже каква ще е реколтата, но резултатите ще са по-ниски от миналата година.

Той коментира още, че цените на малините са с между 40 и 50% по-ниски спрямо 2016 г. и в момента са в рамките на 1,90 - 2,30 лв. за килограм за индустриална малина. Причината е, че заради високите цени миналата година са останали големи складови наличности.

„Купувачите редуцираха влагането на малини в техните производства понеже суровината им беше скъпа и се получи временно насищане на пазара. Надяваме се, че към края на годината ще има раздвижване в цените нагоре“, коментира председателят на асоциацията на малинопроизводителите.

Той призовава българските преработватели да правят висококачествени крайни продукти от малини, вместо да продават евтина индустриална суровина на западните фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Из оня ден един момък англичанин малиновъд, хленчеше, дето работниците от Централна и Източна Европа билЕ намалели и че той рязко се замислял да си изнесе производството в Полша.Ако наште управници кандисат на мераците на Брюксел и вземат да разрешат продажба на земя на чужденци, дали пък няма да се довлекат насам онез бозавите, че при нас плодородието по-голямо, а работната ръка - по-ефтина!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още