IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция бави изплащането на пенсии на над 1800 българи

По данни на НОИ броят на отпуснатите гръцки пенсии на български граждани е 4780

17:43 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Гръцките институции бавят изплащането на пенсии на над 1800 български граждани, които имат осигурителен стаж там. Това стана ясно от отговор на министъра на труда Бисер Петков по време на парламентарния контрол.

Данните на осигурителния институт сочат, че случаите към момента, в които не е преценено правото на българска пенсия поради непотвърден осигурителен стаж в Гърция, са 908, а случаите, в които не е преценено правото на гръцка пенсия или в НОИ не е постъпила информация за това, са 933. 

По данни на НОИ броят на отпуснатите гръцки пенсии на български граждани е 4780, посочи министърът на труда и социалната политика.

Изплащането на пенсиите става по предоставени банкови сметки на хората и затова ние нямаме информация за евентуални забавяния в плащанията, отбеляза министърът, цитиран от БТА.

Бисер Петков посочи, че през последните няколко години Министерството на труда и социалната политика работи по редица жалби, свързани с отпускането и получаването на пенсии от Гърция. В жалбите се открояват два основни проблема - първият е свързан със забавяне на потвърждаването на информация за наличието и продължителността на осигурителни периоди от гръцка страна, което е пречка за отпускането на пенсии, а вторият - със спиране на изплащането и невъзобновяване на вече отпуснати гръцки пенсии. 

Гръцката администрация обяснява първия проблем с това, че има огромен брой напуснали служители от осигурителните институции и невъзможност за подмяна с нов персонал, каза министър Петков. По думите му социалноосигурителната система в Гърция се намира в състояние на радикална реформа, като основен израз на тази реформа е сливането на всички осигурителни фондове в един. 

По думите на социалния министър гръцките власти категорично изключват наличието на дискриминационно отношение към българските граждани, като посочват, че забавянето при обработката на осигурителния стаж за пенсии се отнася с еднаква валидност и към гръцките граждани, за които периодът за издаване на разрешение за пенсионно обезщетение е около две години. За българските граждани този срок е по-дълъг, заради процедурата по потвърждаване и сумиране на осигурителен стаж в повече от една държава на ЕС.

Петков отбеляза, че гръцките власти са уверили, че новата администрация ще има завършен вид към октомври и тогава най-вероятно ще завърши работата по изготвяне на електронни регистри за удостоверяване на осигурителните периоди на гражданите, което трябва да подобри значително времетраенето за обработка на документи. 

Хората с трайни увреждания ще могат да правят самооценка на потребностите си за социална интеграция, ако имат желание за това, каза министърът в отговор на друг въпрос. Това е заложено в проекта на новата методика за извършване на социална оценка за определяне на индивидуалните потребности на хората с увреждания, съобщи той.

По думите му целта е максимално точна оценка за подходящата подкрепа, съобразена с индивидуалните нужди и възможностите за интеграция. Така ще се отчетат и условията на средата, в която всеки живее. 

Вече е разработен проект на постановление за промяна на правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, каза още Петков.

С промените се уреждат редът и методиката за индивидуалната оценка на потребностите от подкрепа и подготовка на индивидуален план за ползване на социални услуги, както и тяхното съдържание, сроковете за актуализация и преразглеждането им. Предвидено е цялостният процес по подготовката и изпълнението им да се извършва от доставчиците на социални услуги за социалните услуги, които са делегирани от държавата дейности или местната дейност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още