IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът предлага на правителството да сезира КС за "клас прослужено време"

Работодателите нямат основания да искат премахването на допълнителното плащане, смятат синдикатите

13:21 | 05.10.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бизнесът предлага на правителството да сезира Конституционния съд (КС) за добавката за стаж и професионален опит. Това стана ясно след заседанието на подкомисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предава БНР.

На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество миналата седмица темата за “клас прослужено време“ не беше обсъдена с мотив, че не е минала през подкомисията към съвета.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков обясни мотивите на бизнеса за отправеното предложение. 

“Член 48, ал. 5 на Конституцията казва, че заплащането на труда се урежда по законодателен път, тоест чрез закон, не с постановление, не с наредба, с инструкции и т.н. Това не е спазено. Дадено е право на Министерски съвет сам да определя допълнителни възнаграждения, които не са упоменати в Кодекса на труда. Такава делегация, такава управа, такова правомощие Конституцията не е делегирала на Министерския съвет”, каза той.

Икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова посочи, че нито държавата, нито синдикатите одобряват предложението Конституционният съд да бъде сезиран заради добавката. Според нея бизнесът няма основания да иска премахването на допълнителното плащане.

Григорова каза, че при преглед на отчетите в Търговския регистър в единствената достъпна и официална информация се вижда, че разходите преди няколко години за тази добавка са между 1,5-2-2,5 процента. “Ако това е по някакъв начин им пречи да наемат някого, се опасяваме, че отпадането няма да им помогне много”, отбеляза тя.

Работодателите настояват добавката „клас“ да се договаря в колективните трудови договори или с вътрешнофирмени правила за заплатите в предприятията. В момента „класовете“ са задължителни за бизнеса, което е записано в наредба, приета от правителството.

Междувременно от КНСБ обявиха, че ако някой се опита да отнеме добавката за стаж, федерациите в синдиката са в готовност за сериозен отпор и радикална реакция. Според Пламен Димитров не бива да се губи време за обсъждането на подобни “измислени проблеми”, особено след ясно изразените позиции на синдикатите и правителството по темата.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още