IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите излизат на протест, искат по-високи доходи за служителите

От КНСБ настояват за поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник, както и да не се пипа клас "прослужено време"

09:27 | 27.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Поне 700 лв. стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд са сред исканията на КНСБ, които ще бъдат обявени на синдикалния протест, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Днес КНСБ ще направи национален протест "Работеща България иска по-високи заплати!". 

Синдикалният митинг ще настоява пред управляващите за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да доближи България до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, отбелязват от Конфедерацията. КНСБ иска поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник, както и "да не се пипа клас "прослужено време".

Синдикатът настоява още за цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите. Според КНСБ е нужна данъчна система, която да разпределя справедливо тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка трябва да е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, смятат от КНСБ. 

Конфедерацията настоява за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите, на сдружаване и колективно договаряне. Осигуряването на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на агенциите, работещи на терен (с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите) е също сред исканията на КНСБ. 

Синдикатите настояват още за засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване, както и за гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип. 

От КНСБ искат и работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд. От синдиката ще отправят послание към бизнеса "да разбере, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са "административна тежест", а част от демокрацията и законността".  

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Значи, ако заплатата ми в момента е 550 лв., разбирам се работодатля и ми я "смъква" на минималната 510 лв. Спестявам 51 лв. от данък и реално вземам вече 561 лв.! Да не говорим, че ще икономисам и от осигуровки... Кеф!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Необлагаемият минимум е социална мярка, и като такава следва да е свързан като ниво с жизнения стандарт или по-скоро необходимите пари за оцеляване на работещия човек у нас. Казвам работещия, защото едно е да си седиш в къщи безработен, друго е да работиш и да имаш разходи по това. Защото ако си по цял ден свободен може да минеш и с по-малко пари, да сготвиш, да гледаш градина и т.н., а като си на работа не можеш много от тези неща защото нямаш време и имаш повече разходи съответно. И като социална мярка следва да я приложим, защото сме най-бедната страна в ЕС с най-ниските доходи и най-ниския жизнен стандарт, т.е. с най-бедното население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Ако ще има необлагаем минимум, трябва да е свързан с определена сума, а не със заплата и да важи за всички - независимо кой каква заплата получава. Другото би било социализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още