IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е загубила 30 000 медицински сестри за две години

Средната заплата е около 600 лева, но съсловната организация настоява за сериозно увеличение

11:30 | 06.01.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните 2 години. Данните са на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Според тях в момента у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст, предава БНТ.

В извънболничната помощ не достигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-висок. За последните 20 години акушерките са намалели наполовина. 

В "Майчин дом" свободните места за акушерки са 20. Болницата е база за обучение и може да подбира кадри директно от университета, въпреки това трудно намират акушерки и медицински сестри

"Започваме от това, че са ни все още ниски стартовите заплати на акушерките и медицинските сестри. Друга причина е, че относително малък е приемът във висшите учебни заведения за подобен вид кадри", казва Росица Георгиева - главна акушерка на СБАЛАГ "Майчин дом". 

През тази учебна година във висшите училища в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри. В София са били приети 160 студенти.

"Няма много голям интерес към тази професия и ние си го обясняваме така, защото това е една доста отговорна професия", признава проф. Галина Чанева - ръководител на катедра "Здравни грижи" във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет-София.

През миналата година здравното министерство е издало 10 удостоверения за работа в чужбина на медицински сестри. Според изискванията на Световната здравна организация за европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, у нас се падат по 485. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години.

Средната заплата на сестрите е около 600 лева. Съсловната организация настоява за среща със здравния министър и иска стартовите възнаграждения да се увеличат на 1500 лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 6 години
В замяна на това България измира със скорост 65 000 души годишно, но това само радва тиквите. Щяли да си внесат роби отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
honaniga
преди 6 години
Е, и? На властоимащите не им пука. Те на нас гледат като на стадо овце. По- важни са им далаверките. Там съм им мислите. Прав е Иво Христов за осемдесетте процента. Те така гледат на нас и така се самоопределят. Който не е във властта(елита) си е ***. Болниците трябва да се съкратят на 50-70 за да се ограничи краденето. Контролът на харченето на средства на здравно осигурените от частни застрахователни дружества е хиляди пъти по-голям.Тогава ще има пари и за заплати и качествено обслужване.Това няма да стане защото приоритета е да се задържам.е на власт за да усвояваме фондовете. Това е борбата на политическите партии-да се докопат до фондовете. Дреме им за раята. В това отношение съм абсолютно съгласен сИво Христов, че само ***(хората извън системата) могат да търпят това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
zepter
преди 6 години
Смятам, че е напълно нормално да ги изгубим...Да не са луди да стоят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Нищо, за сметка на това българския полицай взима по 20 заплати, пенсионира се на четиридесет и нещо и е истинско национално богатство, да пази властта и да пише актове за щяло и нещяло на народа. Жалка държавичка. Затова Северозапада се забавлява с референдум за независимост и присъединяване към Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още