IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Да рефокусираме вниманието на Европа върху Дунавския регион

По реката могат да се видят огромни регионални различия - тук са и най-бедните региони в Европа, каза президентът

17:50 | 04.05.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Седем години след приемането на Дунавската стратегия не се отчита съществен напредък. И трите държави - България, Австрия и Румъния, сме изключително заинтересовани да има положително развитие за Дунавския регион. Това заяви в Русе президентът Румен Радев в присъствието на колегите си - президентите на Австрия и Румъния Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис, предава БТА.

"Обща цел е да работим за развитието на Дунавската стратегия. Трябва да рефокусираме вниманието на Европа върху Дунавския регион", каза Радев. 

Дунавската стратегия беше приета през 2011 г., но седем години по-късно не можем да кажем, че има съществен напредък. Според Радев няма заделени ресурси и ясни правила за действие. 

"Сигурен съм, че България, Румъния и Австрия ще бъдат един двигател за развитието на Дунавската идея", посочи държавният глава.

Комплексните проблеми изискват гъвкави решения и ние сме тук, за да ги обсъждаме, като представители на страните-ротационни председатели на Съвета на ЕС, каза Радев.

“Имаме си Дунавска стратегия. Наша задача е да възстановим река Дунав като река, свързваща хората на европейската сцена. Не използваме потенциала й", добави той. По думите му по реката могат да се видят и огромни регионални различия - тук са и най-бедните региони в Европа - в Северозападна България.

Според президента на Румъния Клаус Йоханис свързаността по река Дунав между гражданите е много далеч от желанията и възможностите. "Имаме много работа да свършим. Вярвам, че е време да ревизираме Дунавската стратегия и да я направим по-видима за гражданите", каза Йоханис.

По думите му днешна Европа е на кръстопът, тъй като се сблъскваме с много вътрешни и външни кризи.

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен каза, че Дунав в икономическо отношение е ресурс, който трябва да се използва по-добре за туризъм и транспорт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още