IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът изслушва директора на ИАЛ за изтеглените лекарства

Съгласно процедура на Европейската агенция по лекарствата у нас бяха изтеглени 62 препарата за лечение на хипертония

11:02 | 11.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът призова изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова да се яви в пленарната зала и да бъде изслушана по казуса с изтеглените медикаменти за лечение на хипертония. Решението беше прието единодушно със 166 гласа "за", съобщи БТА.

Асена Стоименова ще дойде в парламента в 13.00 ч.

В началото на заседанието от "БСП за България" поискаха Асена Стоименова да бъде поканена да даде информация по случая в парламента. По-късно председателят на НС Цвета Караянчева информира депутатите за отговора на Стоименова, че има предварително поети ангажименти и не може да дойде в НС, а цялата информация по случая е на сайта на Изпълнителната агенция по лекарства и няма повод за притеснение.

Това е недопустимо отношение към парламента, коментира Караянчева и предложи Стоименова да бъде призована в Народното събрание по силата на чл. 113 от парламентарния правилник. 

„Искаме в Народното събрание да бъде изслушан директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата заради изтеглените от пазара 62 лекарства за хипертоници", каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна, цитиран от пресцентъра на партията.

Той припомни, че след решение на Агенцията в края на миналата седмица, съгласно процедура на Европейската агенция по лекарствата, бяха изтеглени 62 препарата за лечение на хипертония, което поставя около 160 000 души в много сериозно положение. „Става дума за заболяване, което е много разпространено в България. Искаме изслушването и защото не бяха дадени сериозни обяснения за тези действия и няколко пъти бяха променяни списъците с  препаратите. Не се яви нито един отговорен фактор, за да обясни защо се случва това”, каза Михайлов. Той обясни, че промяната на отделни комбинации в лекарствата създава сериозни проблеми на пациенти с хипертония.

От НЗОК информираха, че от 6 юли до 6 август по преценка на общопрактикуващите лекари свободно ще се заменят блокираните лекарства и аптеките ще ги отпускат безпроблемно на пациентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още