IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата асоциация се включва в кампанията срещу финансовите “мулета”

Брошури ще помагат на интернет потребителите да се ориентират в съмнителните и потенциално опасни обяви, които обещават лесни печалби

15:00 | 04.12.18 г.
<p>
	<em>Илюстрация: Европол</em></p>

Илюстрация: Европол

За трета поредна година Асоциацията на банките в България и българските правоохранителни органи участват в европейска кампания, посветена на борбата срещу финансовите “мулета” (European Money Mule Action – EMMA), съобщи на страница си банкерската асоциация.

От АББ напомнят, че финансово “муле” е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисиона.

Според статистика на Европол в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

„Кампанията е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол (EC3 – EUROPOL) и координационният орган на Европейския съюз за съдебно сътрудничество – Евроджъст, а партньор е Европейската банкова федерация, на която и АББ е член“, съобщи Ирина Марцева, главен секретар на браншовата организация.

Оперативни дейности са проведени на територията на 29 държави (Австрия, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Австралия, Молдова, Норвегия, Швейцария, Обединено Кралство и САЩ) и са с цел предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в интернет, осъществявани чрез финансови “мулета“.

По информация от Европол са установени 1504 финансови “мулета”, както и 26 376 неправомерни трансакции на обща стойност около 72,4 млн. евро, идентифицирани са повече от 24 500 жертви на престъпления, предшестващи последващото нареждане на парични средства към сметки на финансови “мулета” и са предотвратени щети в размер на 36,1 млн евро.

Задържани са 168 лица, проведени са 2409 разпита и са инициирани 837 разследвания.

От страна на българските правоохранителни органи, съгласно информация от ГДБОП, са идентифицирани 112 финансови “мулета” и 52 жертви на престъпната дейност.

Банковият сектор подкрепя усилията на полицията и прокуратурата, като съдейства по всякакъв начин за ограничаването на такива измамни практики, уверяват от банковата асоциация.

В АББ смятат, че сътрудничеството между държавните органи и частния сектор на европейско ниво е от изключително значение при борбата с финансовите “мулета“, тъй като престъпниците често действат трансгранично.

Асоциацията на банките в България си партнира успешно с правоохранителните органи за провеждането на информационни кампании относно рисковете и заплахите, свързани с финансови мулета. Целта им е да подпомогнат интернет потребителите да различат съмнителните и потенциално опасни обяви, с които се набират “мулетата” с обещания за лесни печалби.

Едно от основните средства за превенция на този род престъпления е повишаването на информираността по въпроса. За целта в информационни брошури ще се разкриват детайли за механизмите на действие на финансовите “мулета“. В тях могат да се намерят отговори на въпросите: Как да се предпазим и какво трябва да направим в случай, че получим имейл със съмнително съдържание, в което се искат детайли за нас, например, банковата ни сметка, а имаме съмнения, че някой се опитва да ни въвлече в незаконна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още