IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви бизнес интереси има Китай към България

Трансграничните инвестиции ще са в земеделие, туризъм, логистика и IT, прогнозираха Димитър Панчев и Николай Алексиев след световен форум за млади предприемачи

13:10 | 24.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай има интерес за трансгранично сътрудничество в различни отрасли като IT сферата, земеделие и агрокултури, туризъм и и логистика. Това коментираха Димитър Панчев, зам.-председател на Сдружение АМОР и предприемач в сферата на денталната медицина, и Николай Алексиев, предприемач (туризъм, селско стопанство, земеделие), след завръщането си от Китай. Там те участваха в световния форум Bridge for the future, който е пръдължение на инициативата  от формата "17+1" заедно с представители на страни от Централна и Източна Европа. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria те обявиха, че се надяват на организирането на нова среща на младите предприемачи.

"Общата ни идея беше да се създаде хомогенна смес между представители на неправителствените организации в лицето на Димитър Панчев и неговия екип, бизнеса и част от структурите, които представлявам аз, като всеки от нас беше натоварен с индивидуална задача в областта си”, отбеляза Николай Алексиев. По думите му те са имали подкрепа от държавата от заместник-министъра на младежта и спорта Николай Павлов.

Според Алексиев много голям е интересът на Китай към нашия туризъм.

Димитър Панчев посочи, че директна самолетна линия София-Пекин ще бъде разкрита вероятно в началото на следващия туристически сезон.

"Възможно е български бизнес да пробие на китайския пазар. Пазарът там е организиран и подреден. Подходът на бизнеса към справянето с проблеми е спокоен. В посока земеделие има интерес за инвестиции в сферата на преработката на различен тип суровини от зеленчуков и плодов характер", разкриха още Димитър Панчев и Николай Алексиев.

Те са единодушни, че има добри перспективи пред българо-китайските търговски отношения към момента и в бъдеще.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала. 

    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още