IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: България е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите

Според финансовия министър по-високият кредитен рейтинг е предпоставка за развитие през следващата година

18:12 | 01.12.19 г. 27
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„По кредитен рейтинг изпреварваме всички други Балкански държави. След кризата в КТБ успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. Това е добра отправна точка за дебати за бюджета”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от Нова телевизия.

Вчера стана ясно, че мeждyнapoднaтa peйтингoвa aгeнция Standard & Poor's е повишила кредитния рейтинг на България с положителна перспектива.

S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга е положителна, съобщиха от Министерството на финансите. Повишението на рейтинга е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси на страната са силни, а напредъкът по присъединяването към Механизма на валутния курс II (ERM II) е стабилен.

Според финансовия министър по-високият кредитен рейтинг е предпоставка за развитие през следващата година.

Бойко Борисов също коментира новината.

„Standard&Poor's е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към на нас", каза той.

"Преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Показваме стабилен напредък", каза Борисов.

„Във всички случаи съм склонен да вярвам на най-добрите специалисти в света, отколкото да слушам артисти, пилоти, певци да се изказват по теми, по които даже в училище не са ги учили“, каза Борисов, цитиран от БТА.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
за съжаление е, но не казва къде преподава... тоест има шанс да уврежда и твоите деца ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
форма на социализъм, беше довел народа си до просяшкка тояга и полугладоно съществуване и помните какво се случи с него и фамилията му.---да, секуритате го убиха зада не издаде че идея си е нямал кво се е случвало в държавата и реално не е управлявал той, а те !... така че примера ти не е много валиден !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Явно дори в този инвеститорски сайт на властта се гледа като на някаква майка, която е длъжна да храни всички граждани и да им осигури добър живот. ---на моменти много наивно разсъждаваш, а може би това е целенасочено ... ако мрънкаме че ни крадът и слагат нефелни хора, значи сме искали държавата да ни храни ... аз поне не искам това, искам само да не ме краде и да не ми съсипва здравето с калпавата и корумпирана администрация и управленци ми техните решения !и да добавя, тоя сайт не е инвестиротски, а новинарски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
А ако не бяхте съборили умишлено КТБ, щеше да е още по-висок рейтинга. И още нещо ми се иска да добавя, нали помните политиката на Чаушеску по отношение на собствения му народ. Тъкмо бяха изплатили всички заеми към запада с цената на една извратена форма на социализъм, беше довел народа си до просяшкка тояга и полугладоно съществуване и помните какво се случи с него и фамилията му. Исторята може да се повтори, ако някои хора не слязат от небети и оценят правилно реалноста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
potten
преди 4 години
Икономика само от дребни семейни бизнеси не става. Семейните бизнеси са добро нещо, но те са само допълнението към големите бизнеси, без които няма как да имаш развита икономика. Отделно, не може да се разчита, че всички хора ще започнат свои бизнес с който да се прехранват, има такива с основно образование, коиот не стават за бизнес. Има и такива с висше образование, които също не стават за бизнес. Затова има и големи ибзнес, има и държава която трябва да регулира процеса. Е по белия свят де, у нас има държава, която разчита че хората сами ще се оправят и тя само ще събира едни данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Разбираш думите ми прекалено буквално. Не твърдя, че всеки трябва да започне собствен бизнес, то това не е и възможно. Казвам, че икономическата активност на хората е твърде ниска. Затова и нямаме достатъчно голяма средна класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
das
преди 4 години
Нали знаеш, че не е нормално всички да разчитат да развият свй бизнес? Не може държавата да разчита, че всеки ще направи някакъв бизнес с който да живурка от нищото и да плаща едни данъци за да издържа държавата. Погледни например Германия или Франция, където освен малките бизнеси има и големи такива, и в които големи бизнеси работи масата хора, не само общи работници, но и специалисти в дадени области. Може човек да е отличен инженер и в това да се е развивал, но просто да не е имал времето да отдели за да прави свои бизнес с минимален капитал. И това е нормално. Отива и работи за съответната сума в по-голяма компания, където има специализация на труда, т.е. има си мениджмънт, маркетинг, инженерингов отдел и т.н. Всеки работи това за което е учил и за което е добър. А при нас всеки гледа да прави всички, специализация и разделение на труда почти няма, защото хората са принудени да разчитат само на собствени бизнеси, поради липсата на други алтернативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 14
Бидонойл
преди 4 години
Явно дори в този инвеститорски сайт на властта се гледа като на някаква майка, която е длъжна да храни всички граждани и да им осигури добър живот. Точно този социалистически манталитет (останал ни от времето на комунизма) според мен е главната пречка за постигане на по-добър стандарт. Но може и да греша, все пак когато бях млад, мечтата на повечето ми познати беше да започнат някакъв бизнес и да постигнат финансова независимост. Днес мечтата е да си намериш лека и добре платена работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 14
s3
преди 4 години
Браво на ГОранов за добре свършената работа. Ето че държавата ни е с най-високия кредитен рейтинг на Балканите, нека да не подценяваме постиженията си. Колкото ни е по-висок рейтинга, съответно повече заеми можем да теглим за сметка на държавата за да усвояваме повече пари, като лихвитеще са по-ниски. Това е добре за всички нас, но най-вече за държавата, защото с тези пари може да се стимулира бизнеса и икономиката ни, за да може да се развиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 6
kane
преди 4 години
При висок кредитен държавен рейтинг и нисък стандарт на живот следва да се заключи, че правителството не съумява да си върши работата!Не подобрява живота на хората чрез по висок стандарт, обаче подобрява макроикономическата среда. При добра макроикономическа среда и слаб растеж трябва да се търси причината, защо хората в тая страна не искат да работят и да се развиват!Или има мафия, или огромна корупция, или голяма сива икономика или мързеливи граждани, или стиснати дето не потребяват или бедни и не потребяват или алчни и бягат в чужбина и не се връщат или липса на справедливост - липса на законност без значение кой и от къде си, или липса на политическа стабилност ... И пр. Но правителството няма какво да се гордее и изтъква само частично свършена работа според менеУспех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още