IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България

Според рейтинговата агенция страната ни е изпълнила ангажиментите си по Плана за действие за присъединяване към ERM II и Банковия съюз

09:41 | 30.11.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга е положителна, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

Повишението на рейтинга е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси на страната са силни, а напредъкът по присъединяването към Механизма на валутния курс II (ERM II) е стабилен. Положителната перспектива пред рейтинга отразява очакванията на анализаторите от S&P Global Ratings, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива устойчиво в условия на по-слаба външна икономическа среда.

Според рейтинговата агенция страната е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към ERM II и Банковия съюз, но също така S&P отбелязва, че окончателното решение за това не е изцяло под неин контрол.

Институционалната конвергенция е напреднала. Осъществени са законодателни промени в областта на макропруденциалния надзор и правомощията на централната банка. Подобрена е рамката по несъстоятелността, управлението на държавните предприятия, надзора в небанковия финансов сектор и рамката за борба с изпирането на пари.

Факторите, които биха довели до повишаване на рейтинга, са продължаващо стабилно икономическо развитие, без влошаване на постигнатия фискален напредък, или ако позицията на външния сектор на страната се подобри над очакванията на S&P Global Ratings. Рейтингът също може да бъде повишен, ако България извърши допълнителни  структурни и институционални реформи, например по пътя си към приемане на еврото.

Рейтинговата агенция би преразгледала перспективата до стабилна, ако се наблюдава натиск по линия на външно финансиране или се натрупат значителни макроикономически дисбаланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Колко беше рейтинга по времето на Андрей Луканов, Жан Виденов, Сергей Станише? Да равете можете, ама иначе на вързано куче леб не може да дадете, комунистченца смешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
рев тролски дочувам.напънете се де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
bgMan
преди 4 години
Рейтинг BBB, срамота!Язък за сичките напъни на премиера слънце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
scott
преди 4 години
Цъ, нема да има център на нато във върна. атия и матлиа са им достатъчни. За чии *** им е варна? се едно, кат имаш магистрала сохия-бургас, да си направиш отклронение през кърнаре, гроян, севлиево, габрово, трявна, вонеща вода, тулово, че да стигаш по-бързо. Стандарта са ударили по водка, приели са отчетите на правителството за ерм2 за редовна валута и са дигнали........ъъъъъъъъъъъ, ръце. Жолема грешка. ерм2 нема да има. тоз път - заради инфлациата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Искаш да кажеш, че са политкоректни.Ще правят НАТОвски център за ВМС на НАТО във Варна, Боце и Тръмп го договориха,което веднага повлече икономиката нагоре!НАТО и икономика са скачени съдове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
scott
преди 4 години
И ТЕЗ ПРАВАТ ГРЕШКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още