IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възлагането на търгове ще става само чрез електронна платформа от 2020 г.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за обществени поръчки

15:46 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Възлагането на търгове ще става само чрез електронна платформа. Това реши парламентът, като прие на второ четене изменения в Закона за обществените поръчки., предава БТА.

Промените са свързани с поетапното въвеждане и прилагане на електронната платформа за възлагане на обществени поръчки и влизат в сила от 1 януари 2020 г. 

Нормативните правила за въвеждането на електронна платформа за възлагане на търгове бяха одобрени от депутатите преди година. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че ако до една година всички обществени поръчки станат електронни, ще се решат много от проблемите с търговете. 

Целта е при възлагателния процес да се установи правилна и непротиворечива практика, посочва се в мотивите на вносителя Министерски съвет.

С въвеждането на електронната платформа в Регистъра за обществени поръчки (РОП) се предвижда публикуване и на документациите, разясненията, протоколите и докладите от работата на комисиите за провеждане на процедурите и журито - при конкурсите за проекти, договорите, рамковите споразумения и анексите към тях, както и договорите за подизпълнение.

С цел разширяване на публичността се въвежда освен обявите за събиране на оферти в Регистъра да се публикуват и поканите до определени лица. Предвижда се промяна, с която се допуска разпоредител от по-висока степен, а не само първостепенен, да възлага поръчки за нужди на негови разпоредители с бюджет от по-ниска степен. 

Понижават се стойностните прагове, при които се прилагат процедурите по Закона за обществените поръчки за доставки и услуги. 

Правят се промени, свързани с начина за изчисляване на прогнозната стойност, които са продиктувани от установени затруднения в практиката. В определени случаи е обективно невъзможно прогнозната стойност да се определи чрез пазарни проучвания или консултации, предвид което новата редакция на разпоредбата не предвижда задължение, а регламентира възможност, чрез която възложителят може да определи актуалната пазарна стойност на обществената поръчка.

С промяна в Закона за електронното управление се предвижда "Информационно обслужване" АД да е публичен възложител само при възлагане на дейностите по системна интеграция, които включват изграждане, поддържане, развитие и наблюдение на работоспособността на информационните системи, използвани от административните органи. Тази промяна влиза в сила със задна дата от 29 ноември 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още