IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът с мисия: До една година всички обществени поръчки да бъдат електронни

Фирма за чорапи бави търга за производство на софтуер за тол системата

13:18 | 15.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ако до една година всички обществени поръчки станат електронни,  ще се решат много от проблемите с търговете, които имаме. Това е приоритет на кабинета, заяви  вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция с участието на еврокомисаря по вътрешен пазар Елжбета Биенковска.

Той посочи още, че е много важно да се прецизират конкурсните процедури и да се намали масовото обжалване на търговете. Дончев даде за пример, цитиран от БТА, процедурата за тол системата, която се обжалва повече от година и изтъкна, че щетите за държавата под формата на нереализирани приходи вече надхвърлят 1 млрд. лв. Той разказа и за трагикомичните случаи на обжалване, при които хигиенист обжалва поръчка за изграждане на сложни системи, а фирма за търговия с чорапи - търг за производство на софтуер за тол системата. 

Пред вицепремиерът изтъкна, че обжалването е право на всеки търговски субект и то не може да бъде поставено под въпрос, защото не винаги има сигурност, че всеки възложител е изряден, но подчерта, че целта е да се отстранят случаите, при които се злоупотребява с обжалванията и се изнудват възложители или кандидати в процедурите.

По думите на Томислав Дончев на европейско равнище се водят разговори за съответните промени в ресорни директиви, а за България, в рамките на директивата, се правят опити, за да се въведе по-ясен ред за основанията за обжалване.

Законодателно у нас се урежда възможността възложител, претърпял щети от неправомерно обжалване, да може по съдебен път да си търси правата от този, който е злоупотребил. Дончев изтъкна, че не се очаква тези стъпки драстично да променят ситуацията, а да я прецизират.

От своя страна Елжбета Биенковска обясни, че обществените поръчки са мощен инструмент, от който зависи бизнеса на много хора, а ефективната система за правни средства на защита е изключително ценна за търговете. Важно е да се гарантира, че проектите не се забавят в резултат от злоупотреби при подадени съдебни искове, допълни еврокомисарят и отбеляза, че често чува за този проблем в държавите-членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още