IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законодателни промени ще спират злоумишленото обжалване на обществени поръчки

Българското законодателство ще стесни кръга на заинтересованите страни, които могат да обжалват, като прецизира текстовете, посочи Томислав Дончев

17:44 | 21.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Готвят се промени в законодателството, които ще спират злоумишленото обжалване на обществени поръчки, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на правителството.

„Измененията ще са в Закона за обществените поръчки и в Наказателния кодекс", обясни вицепремиерът Томислав Дончев и обясни, че те са направени след консултации с Народното събрание, Комисията за защита на конкуренцията и институции, отговорни за обжалването по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Вицепремиерът напомни, че правото за обжалване е уредено в европейските директиви, свързани с обществените поръчки, а българското законодателство ще се опита да стесни кръга на  заинтересованите страни, които могат да обжалват, като се прецизират текстовете.

Аргументът да се направи това по думите на Дончев е да не бъдат спирани с години значими проекти, което води до загуба на средства и невъзможност да бъдат реализирани важни за обществото политики.

“По логиката, която се опитваме да въведем е, че фризьорски салон не може да строи магистрала. Въпреки че според практиката, която е натрупана, една фирма, която се занимава с подбор на персонал или с охрана на труда, може да обжалва", посочи вицепремиерът и допълни, че някоя инстанция може да реши, че “ако някой би строил магистрала, би имал нужда от услугите на тази фирма".

"И тя лесно би могла да си намери четири или пет партньора – строители, асфалтополагащи, асфалтова база, бетонов възел и т. н. “, посочва още Дончев пред своите колеги.

По думите му промените в ЗОП са в съответствие с европейските директиви, но е направена „една малка стъпка напред, която да стесни кръга от недобросъвестно обжалване.

Томислав Дончев информира, че законът ще урежда по-директно възможността, ако в резултат на обжалване възложителите са претърпели щети след като процедурата е приключила и се е установило, че обжалването е неоснователно.

За пример той напомни за случаи с Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

По време на заседанието премиерът Бойко Борисов коментира, че обжалване на ТОЛ системата беше поискано от „човек, който метеше улиците пред „Пирогов“”.

Той обаче не отрече, че обжалването е необходимо, защото стимулира и конкуренцията, и прозрачността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още