IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще плащат на РИОСВ по-малки отчисления за депониране на отпадъци

Таксата догодина ще стане 69 лева за тон, таванът от 95 лева ще бъде достигнат през 2022 г.

11:00 | 21.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Отчисленията при депониране на отпадъци, които общините плащат на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), няма да достигнат максималната предвидена от закона стойност от 95 лева на тон догодина, а към 2022 г. 

Промяната се предлага от Министерството на околната среда и водите по искане на Националното сдружение на общините на Република България заради продължаващото изграждане на инфраструктурата в сектора на отпадъците.

Промяната се предлага с промени в наредба №7 на ведомството, с която таксата беше въведена. Текстовете са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Становища могат да се изпращат до 20 януари 2020 г.

Максималната стойност на отчисленията се предвижда да достигне през 2022 г., а не догодина, както беше предвидено.

През 2020 г. общините ще плащат 69 лева за тон на РИОСВ спрямо 57 лева през 2019 г. През 2021 г. сумата ще се увеличи на 82 лева, а пред 2022 г . ще достигне 95 лева, които ще се плащат всяка следваща година.

Отчисленията, които общините плащат към РИОСВ за всеки тон депониран отпадък, бяха въведени през 2014 г. с наредба на екоминистерството. Тогава сумата беше 15 лева и нарастваше всяка година.

Мярката има за цел да накара местните администрации да оползотворяват повече битови отпадъци, вместо да ги депонират. Средствата се натрупват по специални сметки, със средствата от които се правят инвестиции в сепариращи и компостиращи инсталации.

Общините могат да не плащат пълния размер на отчисленията, ако покриват определени цели за рециклиране и компостиране. Преди дни министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че повечето от местните администрации вече изпълняват целите си и отчисленията за тях ще са с 50% по-малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още