IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Димитров: България ще е най-губещата страна в ЕС от "Зелената сделка"

Не получаваме нищо, което да е реципрочно на това, което биха искали да поемем като негативи, смятат от КНСБ

16:12 | 06.01.20 г. 52
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България ще е най-губещата страна членка на ЕС от така наречената "Зелена сделка" на новата Европейска комисия. Страната ни спешно трябва да поиска особен статут по отношение на новите екологични изисквания, които Брюксел ще налага, заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Темата беше обсъдена от синдикатите, бизнеса и вицепремиера Томислав Дончев.

"То не е сделка за мен, тъй като ние в тази сделка не получаваме нищо, което да е реципрочно на това, което биха искали да поемем като негативи. Това, което чухме от министъра на енергетиката, е, че до 2030 година, за да може България да изпълни съответните изисквания, най-вероятно ще са нужни около 25 милиарда евро, в това число и новата атомна централа, която се оценява на около 10 милиарда евро".

Губещи у нас от новите европейски политики ще са и секторите транспорт, земеделие и добивните индустрии, каза Пламен Димитров. 

Той отрече с бизнеса да е договорено увеличаване на часовете извънреден труд от 150 на 300 в рамките на година.

"Няма такова споразумение. Нямаме договорка изобщо в тази посока. Ние сме доказали с конкретни разчети, че нашите правни норми в момента са в нарушение на Конвенцията на Международната организация на труда (МОТ), с други думи позволяват повече извънреден труд", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Европейската комисия (ЕК) представи своя план за привеждане на икономиката на Европейския съюз (ЕС) в съответствие с нуждите на планетата в средата на декември 2019 година, като наложи по-строги ограничения по отношение на емисиите на парникови газове, промяна в данъчното облагане и създаване на нови правила за корпоративния свят.

С цел да бъде климатично неутрална до 2050 г., Европа може дори да промени начина, по който облага търговията с държави, които не отговарят на новите ѝ зелени критерии.

Ако т. нар. „Зелена сделка“ работи, защитниците ѝ казват, че инвестициите могат да доведат до трансформация, каквато не се е наблюдавала от близо половин век. Но съществуват рискове заради по-високите цели, повишавайки несигурността, разходите и напрежението в търговията.

Важно е да бъде дадено необходимото време, така че процесите да протекат плавно и да не пострада нито енергийният микс, нито миньорите и другите работещи в сектора. Така премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел новата „Зелена сделка“ на Европейския съюз, веднага, след като беше анонсирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 4 години
жалко, бях ти харесал чинията за надгробен, щеше да ти тича много... и на наглоста и на некадърноста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Не, по-наблизо. Едни френски другари поеха грижата - имат да ми връщат услуги. На високо по Бузлуджа и Мусала се копайте вие, дето летите нависоко и ше издигате до небесата качеството на живот тука. За мене - нещо до морето, с лозички наоколо и без случайно преминаващи пролетарии-мочльовци... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 4 години
що бе, комунист?.. в Америка ли си взе парцел ?... нямаше ли да те копаме на бузлуджа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... В България имаше режим на тока, когато в Гърция и Турция имаше все още неелектрифицирани села и цели райони - факт. Половината от електрифицираните светеха с български ток - факт.България сега НЕ произвежда повече ток от времето на социализъма - факт.В България по времето на социализъма имаше заводи - факт.Сега няма заводи - факт. Затова няма консумация и не се стига до дефицит - факт.Социализъмът се оказа недоносче - факт. Не му стигна времето за доизносване - факт. Затова целият ЕС сега се бори да го доноси и построи отново - факт. И ти ше копаш неуморно за другарите от ЕС, ЕК, ЕНП, ПЕС, за комисари и комисарки, другари и другарки - факт. И нема да ти остава време за уриниране - факт.Ше можеш единствено да уринираш на гроба на майка си - факт. До моя немаш и нема да имаш кинти да припариш - факт. ;)И за финал - Който гроб копае другиму - нали знаеш нататък ... да не се омочаш у твоя си преждевременно и непредвидено... И нема да си първият мераклия, дето съм изпроводил без време - факт. ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 8
Вся власть Советам!
преди 4 години
Абе уичо,В България имаше режим на тока, сега няма - фактБългария сега произвежда повече ток отколкото по време на социализъма - фактСоциализъма се оказа недоносче - фактСкоро ще уринирам на гроба ти - факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
И ти си клявкай на воля - не ми пречиш. Аз ще ти направя една моя прогноза:Ти в твоя живот няма да доживееш края на ядрената енергетика. Ще доживееш студен душ, шок, денят на истината, когата официално в ЕС ще заявят, че ВЕИ не могат да гарантират постоянно, евтино и ефективно електроснабдяване на икономиката и се връщат към ядрената енергетика. Дали това ще са същите уранови реактори, силно подобрени, или нещо по-ново, но Европа ще се събуди от тази зелена наркоза - кинтите ще я принудят. Ако не го направи сама, ще го направят тези, които ще я завоюват и ще искат ефективност. Запомни какво ти казвам и някой ден - може и да не е толкова далече - ще имаш материал за мислене... ;) :lol:На мене ми е през швепса - от април месец вече съм пенсионер - и аз горд потребител и собственик на локална ВЕИ електроцентралка за лични нужди на едно слънчево и ветровито място малко по на юг. Ама щото никой не прави АЕЦ по островите... . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
В момента вятърните и фотоволтаиците са по-мощни от тогавашния АЕЦ.Хахаха... целата ви мощност на целото ви поколение е виртуална, измислена - като мощностите на вятърните и фотоволтаиците - размахвате я само в нета през анонимните си профили - ето колко произвеждат вятърните и фотоволтаиците с целата си мощ:http://***.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данниНема 10%! Миша пръ дня - като вас с оня с фуражката до тебе... :lol: Има ви, ама полза от вас - никва... :lol: Живей си в мъглата и се храни с политическа шитня - ше станеш истински, богат човек. В България нямаше достатъчно ток и имаше режим. Ясно! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 2
fon
преди 4 години
То на сайта на ЕСО си има и мощностите с прогнозиhttp://***.eso.bg/?did=93Но споменавам този документ с голямо нежелание тъй като е изготвен от някакви пещерни енергетици у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Забравил си да споменеш, ако и изобщо знаеш и си имаш понятие колко струва 1ГВ АЕЦ, 1ГВ ВяЕЦ и 1ГВ ФЕЦ, което е много по-важно от твоето примитивно откритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
АЕЦКозлодуй 2000ТЕЦМарицаИзток 2 1600ВЕЦнаНЕК 2713ТЕЦ AES 3C Марица Изток 1 6701ТЕЦ ContourGlobal МарицаИзток 3 908ТЕЦ Варна 630ТЕЦ Бобовдол 420ТЕЦ Марица 3 110ТЕЦ Русе 220 Ветроенергийни 860Фотоволтаични 1040Други ВЕЦ и ВЕИ 400Топлофикационницентрали 780Заводскицентрали 600 ОБЩО 1290Това което ти показваш е извадка, не е казано че работят постоянно на пълна мощност.За 2018 г. https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=592Брутно производство 45895 ГВтЧ, за тази година се очаква още повече.Личната драма на Георги Атанасов ми е пофиг.И да ти напомня червено склерозче, че към 1987 г. инсталираната мощност на АЕЦ Козлудуй беше 1760 МВтЧ. В момента вятърните и фотоволтаиците са по-мощни от тогавашния АЕЦ.В соцгетото България нямаше достатъчно ток и имаше режим. Ясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още