IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Димитров: България ще е най-губещата страна в ЕС от "Зелената сделка"

Не получаваме нищо, което да е реципрочно на това, което биха искали да поемем като негативи, смятат от КНСБ

16:12 | 06.01.20 г. 52
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България ще е най-губещата страна членка на ЕС от така наречената "Зелена сделка" на новата Европейска комисия. Страната ни спешно трябва да поиска особен статут по отношение на новите екологични изисквания, които Брюксел ще налага, заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Темата беше обсъдена от синдикатите, бизнеса и вицепремиера Томислав Дончев.

"То не е сделка за мен, тъй като ние в тази сделка не получаваме нищо, което да е реципрочно на това, което биха искали да поемем като негативи. Това, което чухме от министъра на енергетиката, е, че до 2030 година, за да може България да изпълни съответните изисквания, най-вероятно ще са нужни около 25 милиарда евро, в това число и новата атомна централа, която се оценява на около 10 милиарда евро".

Губещи у нас от новите европейски политики ще са и секторите транспорт, земеделие и добивните индустрии, каза Пламен Димитров. 

Той отрече с бизнеса да е договорено увеличаване на часовете извънреден труд от 150 на 300 в рамките на година.

"Няма такова споразумение. Нямаме договорка изобщо в тази посока. Ние сме доказали с конкретни разчети, че нашите правни норми в момента са в нарушение на Конвенцията на Международната организация на труда (МОТ), с други думи позволяват повече извънреден труд", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Европейската комисия (ЕК) представи своя план за привеждане на икономиката на Европейския съюз (ЕС) в съответствие с нуждите на планетата в средата на декември 2019 година, като наложи по-строги ограничения по отношение на емисиите на парникови газове, промяна в данъчното облагане и създаване на нови правила за корпоративния свят.

С цел да бъде климатично неутрална до 2050 г., Европа може дори да промени начина, по който облага търговията с държави, които не отговарят на новите ѝ зелени критерии.

Ако т. нар. „Зелена сделка“ работи, защитниците ѝ казват, че инвестициите могат да доведат до трансформация, каквато не се е наблюдавала от близо половин век. Но съществуват рискове заради по-високите цели, повишавайки несигурността, разходите и напрежението в търговията.

Важно е да бъде дадено необходимото време, така че процесите да протекат плавно и да не пострада нито енергийният микс, нито миньорите и другите работещи в сектора. Така премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел новата „Зелена сделка“ на Европейския съюз, веднага, след като беше анонсирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Като ти гледам просташкия дебилен речник, не знам какво може да вденеш. Да това означава, че след 70 години на пазара АЕЦ се оказаха реално на практика маломощни. Те произвеждат едва 10% от тока в света, повече не могат и дела им намалява. Много соц *** и русофили вероятно свързват АЕЦ с мощността на атомна бомба, но нещата не стоят така изобщо. В развитите европейски страни се разчита вече много повече на ток от "модерни ВЕИ"https://***.energy-charts.de/energy_pie.htm?year=2019И това съвсем не е само в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
А това означава ли, че ЕС ще затвори скоро всички АЕЦ и ще произвежда ток само от модерните ВЕИ?И това означава ли, че модерните ВЕИ са по-мощни от немощните АЕЦ? Щото едно е да дрънкаш празни приказки без да носиш за това никаква финансова отговорност, а друго са числата! Ето ти и на тебе същия линк за моментната генерация в България:http://***.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данниКакто е видно, АЕЦ с 2ГВт. инсталирана мощност генерира 2.160 ГВт. Електроенергия, а ВяЕЦ и ФЕЦ с инсталирани над 2 ГВт. генерират около 0.5 ГВт ... Та да ни кажеш кое е мощно и кое е немощно и кое е ефективно (100% от заложената мощност) и кое е още по-ефективно с колебливи 25% ефективност... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Принципно с де били рядко се заигравам тук, а ти си точно от тях, но тук понякога четат и малко по-интелигентни лапета и заради тях и обективната истина: Правителството на Георги Атанасов поема управлението на страната в условия на засилваща се икономическа криза и международна изолация. Валутните приходи в държавния бюджет от двете най-печеливши дейности на социалистическата икономика през 70-те години нефтопреработването и военната промишленост, рязко намаляват. Вносът на евтин суров петрол от СССР е ограничен, а опитите на кабинета да осигури приток на валута чрез продажба на електроенергия за съседни страни довеждат до енергийна криза, режим на тока (1984 1985 г.) и огромни загуби на икономиката. https://bg.wikipedia.org/wiki/Правителство_на_Георги_АтанасовОбъркал съм годината с една по-късно. И пак подчертавам - зимните месеци на 1984-1985 г.Не знам откъде си изсмука числата за мощностите преди и сега, но ето колко е пиковата генерация в момента:http://***.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данниКъде и с какво се занимават останалите 6ГВт. инсталирани мощности, ти ще ни обясниш. И друго да ни обясниш - как след затварянето на 4 блока в АЕЦ и неколко големи ТЕЦа са останали повече инсталирани мощности от преди това - много ше ми е интересно... :lol:Но... като ти гледам и писанията, и ника - по-добре да пропуснеш - това дето си издрищил до тука май е достатъчно... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 4
fon
преди 4 години
В ЕС завинаги бяха затворени няколко ядрени реактора, а дори МААЕ мълчи като комунист на разпит и ги води още действащи. Направо не е за вярване.https://pris.iaea.org/PRIS/home.aspxШвеция Ringhals 2, 907 MW, 1974г, по-късно 2020 година затваря и Ringhals 1,881 MW, 1974гhttps://group.vattenfall.com/press-and-media/news--press-releases/newsroom/2019/ringhals-2-nuclear-plant-shuts-downШвейцария Muhleberg, 373 MW, 1971гhttps://***.swissinfo.ch/eng/muehleberg-nuclear-plant--_switzerland-proceeds-with-historic-nuclear-shutdown-/45449072Германия PHILIPPSBURG-2, 1402MW, 1984гhttps://***.neimagazine.com/news/newsgermany-shuts-down-philippsburg-2-7585797Това означава, че вече ЕС произвежда ток от модерните ВЕИ повече отколкото от "мощните" АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
Вместо МВтЧ в инсталираните мощности имах предвид ГВтЧ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 8
ing5rov
преди 4 години
остави ги тия онанисти нещастни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 6
Вся власть Советам!
преди 4 години
Пълни глупости, все едно другарят дрънка на отчетно-изборно събрание.Режим на тока имаше непрекъснато от 1985 до 1990 г. Зима и лете. Особено добре си спомням че вечер седяхме на тъмно, а на обяд уличното осветление светеше. Защото ПАВЕЦ Чаира не беше още построен, а Турция спря да купува ток заради Възродителния процес. И затова в пикови часове не достигаше, а на обяд беше в излишък.А числата са ти пълна каша. Към 1989 г. имаше 11 МВтЧ инсталирани мощности и се произвеждаха към 40 ТВтЧ. Само че безсмисленото подобие на индустрия гълташе тока и затова бяхме на режим. В момента има инсталирани 12,5 МВтЧ мощности и се произвеждат годишно към 50 ТВтЧДрами действително нямаше. Хората бяха приели че тъмното и социализъма вървят ръка за ръка и не се оплакваха. Пък и да се оплачеха, най-много до Белен да стигнеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Малка корекция - изучих ги у нас, или по-скоро държавата ги изучи до средно, а аз ги доучих в Америка до доктори и им отворих бизнес там... ;) :lol: Както се казва във вашите лузърски среди - възползвах се от възможностите и си осребрих годините, в които комунистите ме експлоатираха, но и ме понаучиха на това-онова - да им дава Господ живот и здраве и вас да направят хора - гледам, вече ви поведоха към светлото бъдеще - ще се кълнете и вие в Грета, както ние в Митко Палаузов.... :lol:А режим си имаше и в Лозенец на общо основание. Само на Правителствена болница, гаража на УБО и на една известна сграда до завод Витоша не спираха тока. Но както писах вече - всичкото чудо беше за 2-3-4 месеца, но даде хляб за огромна фолклорна програма, която гледам - още дрънчи в нечии празни обеми... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Вие специално бехте на полововъздържателен режим на отца ви, който е отбивал войнския си дълг към БНА.НИЕ бяхме една зима на режим - 1985-1986 заради гръмнал генератор на некой от големите ТЕЦ-ове и за да не плащаме валутни неустойки за договорени и предплатени обеми илектроенергия за износ. Както некои тук знаеме, за разлика от вас, Горбачов ни отряза надклиринговите доставки, като поиска долари за всичко над договорените базови количества, което касаеше и нефта и природния газ и за целта требваше България да заработва свръх валутни приходи.Енергетиката и Кинтекс беха златните кокошки и спасиха положението временно, но балансът беше на косъм и за беля се скъса - една повреда принуди правителството да избира - или валутни загуби, или вътрешни проблеми с електроснабдяването. И те избраха по-малкото зло - разни тетки и плоскоглави злобарчета да сътворят цял епос за лошите комунисти. Но никой не коментира, че по онова време българският електроенергиен баланс се правеше върху 14 - 16 ГВт денонощна целогодишна генерация, за разлика от сегашните 3-4-5 и пикови до 6ГВт. И че режимът на тока беше за 2-3 месеца през зимата - неприятно за такива като мене у Лозенец квартал без ТЕЦ по онова време, но го преживяхме без кой-знае какви драми. Много по-страшен режим преживяха милиони българи след промените - доктори, даскали и инженери да карат таксита, архитектка да ми се моли да я взема за чистачка в частната ми фирма и пенсионирани учителки да ровят в контейнерите за коричка хляб - това би требвало вече да го помните, ако ви изнася...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
Хахаха, много оригинално. Напълно в духа на Решетниковите напътствия.Но в соц България имаше режим на тока. Не достигаше нито за осветление, нито за чернобелите телевизори, нито за радиограмофоните. А за износ пък не другарчетата не можеха и да си мечтаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още