IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки

15:47 | 01.04.20 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p class="flow-text indent justify">
	Правителствено заседание онлайн. Министерски съвет заседава по този начин заради противоепидемичните мерки срещу коронавируса. БГНЕС/МС</p>

Правителствено заседание онлайн. Министерски съвет заседава по този начин заради противоепидемичните мерки срещу коронавируса. БГНЕС/МС

Министерският съвет ще предложи на Народното събрание удължаване на срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г.

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани, поясняват в прессъобщение от кабинета.

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията, за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз (и Великобритания и ЕИП) през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. 



Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната. Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове (молове). Отменени са всички културни и спортни събития, забранено е излизането в паркове и градини.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Да се развали сделката за изстребителитеХааахаха... Това в очите на Логхийд Мартин може да изглежда само така: кинтите са при нас - Not Refundable. Вие не си искате самальотите ли? Ми Ок... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 2
lgl
преди 4 години
Лекарство против вирус, нямя. Единственото ефективно нещо е ваксина, ваксина ще има след 12-18 месеца най-рано. Баба Меркел го каза още в началото на март, 60-70 % от населенито ще бъде заразено в следващите 2-3 години(това са над 4 милиона Българи). Ситуацията е много деликатна, при нас в момента само натискат кривата максимално полегата и да се надявам, че ако се наложи на някой да постъпи в болница ще е наистина в болница а не в зала Армеец. Икономически няма начин да издържи никой, нито хора нито бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
На мен ми е много хубава карантината! Имах нужда от нея! Релакс с най-близките! Само се притеснявам, че взех да увеличавам обема. И вас си ви имам тука да се похейтим за здраве и берекет. До 14 май, мога само да го местя по крачолите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 4 години
ДВА МЕСЕЦА затворници в къщи - и то след дългата зима в разгарът на пролетта---глуу, я излез от хралупата и виж навън :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 1
andy
преди 4 години
Като гледам поне до 13 Юли ще сме под домашен арест... ако не ни писне...Иначе повечето мерки са глупави и безсмислени. Може да висиш в автобуса и метрото 30 минути с още 50 човека, а това за градинки и открити места да се глобява. Пълен та"ак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 4
bertram
преди 4 години
Заплатите в ДА трябва да се намалят минимум с 25% за да няма съкращения.Да се развали сделката за изстребителите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Отделно хората - ако се опитат да ги държат ДВА МЕСЕЦА затворници в къщи - и то след дългата зима в разгарът на пролетта - ще издивеят и не знам дали ще го търпят. Истинските ЗАТВОРНИЦИ имат право на един час минимум на открито всеки ден и ако им отнемат това право - ще почнат масови дела в Страсбург - ние - уж свободни хора сме лишени от това и трябва да търпим, защото някакви обезумели крeтени не проумяват, че и човешката имунна система, и психиката имат нужда от чист въздух, слънце и движение - и че ако се разходиш за час в палка или кварталната градинка сам - рискът за теб е 107 438 пъти по-малък, отколкото ако се возиш само 10 минути в претъпкания автобус, за да идеш на работа. Ама на работа "можело" да се ходи (щото трябва някой да им работи и да им пълни касичката), ама в парка "не можело" - за да могат да фанат тоя оня и да го одерат с глоба. Апропо - в Гърция една от 6-те причини, по които имаш право да излезеш от къщи (маркира се в декларацията) е СПОРТ НА ОТКРИТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
никакви опорки не чакам за разлика от тебе , не искам в рядката кал , камък да хвърля , сещай се защо ... ако можеш де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 4
Грую Груев
преди 4 години
Удри, БХ, удри, тоя народ не е нашият, удриииии, така се прави - те на изборите си знаят - пак с бюлетинката и моШно за герП. Електорат, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Щом ще бичат два месеца карантина заради заболяване с инкубационен период 2 седмици - значи карантинните мерки са неефективни и могат направо да ги отменят. То или се СПАЗВА карантина или НЕ се спазва. Ама управляващите гoведа искат хем да има карантина, хем хората да работят, хем хелекторато у гeтото да си живее живота и никакви мерки да не спазва. Само тия ако пламнат - ще стане страшно, всички легла в болниците само за тях няма да стигнат - ще трябва или цялата здравна система само за тях да работи - а всички останали болни да *** или армията и жандармерията с картечници да ги държи в свърталищата им.Туй - дето някои предлагат тука - 2 месеца никой да не излиза от къщи - би могло да бъде две СЕДМИЦИ или поне една - както прави Вова в Русия. А ако икономиката спре за два месеца, после не две ами 5 години няма да можем да я възстановим. Какво като спасим 1000 човека да не умрат от коронавирус, щом милион - останали без доходи, ще бъдат на ръба на гладната смърт? А колкото и да са покорни хората - гладът е по-силен от ушевите, от жандармерия и от всичко. Това теле на снимката един път вече се спаси в Правителствена болница, втори път за него милост няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още