IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родители на протест срещу маските и изолаторите в училище

Те настояват мерките против разпространението на Covid-19 в училищата да бъдат препоръчителни, а не задължителни

10:45 | 14.09.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

На протест днес ще се излязат родители под наслов „НЕ на маските и изолаторите в училище!“. Те организират шествие от Министерството на образованието до Министерството на здравеопазването, предава БНР.

Притесненията на родителите са, че новите училищни мерки срещу коронавируса биха нанесли психически травми на децата. Те се позовават и на проучване, за което твърдят, че доказва вреда от носенето на маски.

Родителите настояват мерките против разпространението на Covid-19 в учебните заведения да бъдат препоръчителни, а не задължителни.

Като аргумент те дават проучвания, включително и на учени от Станфорд, за вредата от носенето на маски, особено при децата. Според психолози мерките могат да нанесат психически травми у децата.

Според протестиращите всеки родител и дете трябва да прецени дали да носи маска, или не, а отказът да не води до рестрикции и репресии. 

В столицата се очакват най-малко 500 участници, но организация има и в други български градове като Бургас, Ямбол, Благоевград и Шумен. Втори протест е предвиден и за утре на няколко места в страната.

На отделен протест ще излязат родители днес пред сградата на Столична община в 17,30 часа. За четвърти път тази година ще протестират родители на деца, които не са приети в ясли и детски градини в София. Те ще отправят исканията си за парични компенсации за всяко неприето дете, за строеж на нови сгради и за спазване на Наредбата за брой деца в група.

Демонстрацията е под наслов „Ваучери за всяко дете, въздух за всяко прието дете“ и ще се състои въпреки готвените промени в закона за предучилищното и училищното образование, които предвиждат подкрепа за родителите на неприети деца над 4 г.

Протестиращите родители ще настояват и за край на лотарията, с която се разпределя кое дете да бъде прието и кое не между тези с равен брой точки.

Във връзка с противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани в училищата през новата учебна година, вчера министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че ако само Министерството на образованието (МОН) дава насоки, има риск от "предозиране" и да се дадат правила, които не са уместни за всяко училище. 

"Не всички препоръки могат да се приложат във всички училища. ... Ясно сме казали каква е целта - да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките“, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Пълна лудница е навсякде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
тия вместо да хоат на протести да спрат децата да не хоат там и готооо. В нормалните държави нема маски за децата щот е пълна тъпотия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
хипотетично ако беше чел изявлението на китайското правителство още февруари щеше да видиш че възрастовите групи от 0 до 19 включително въобще не са засегнати или кат 5G то дет беше казал че немало ?!? .... :)) Опасност за възрастови групи е 65+ аз в училищата такива ученици и учители не виждам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
better safe than sorryХипотетично, ако нечие дете се зарази, докато е в училище и умре, ти би ли искал да носиш отговорност, ако по твое нареждане децата не носят маски? Да не говорим, че повечето учители са на възраст, както и обслужващият персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Аз си мислех същото за тия които налагат тези мерки, но това е лично мнение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
"новите училищни мерки срещу коронавируса биха нанесли психически травми на децата", ако това им е психиката на днешните деца, то родителите отглеждат бъдещи ***... Струва ми се, че тия майки са от антиваксърките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още