IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСП ще бори бедността с 10 конкретни стъпки

Готови сме да решаваме социалните и икономически проблеми, обяви лидерът на партията, като обвърза повишението на жизненото равнище с пари от бюджета

16:49 | 07.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БСП</em></p>

Снимка: БСП

БСП готви 10 стъпки за справяне с бедността в България. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова във Facebook.

"Безспорно всички сега сме вгледани в здравната криза и ваксинирането. Това е оправдано. Но днес излезе новина, която е аларма за онези политици, които искат и могат да я чуят: "За пръв път от 22 години насам нивото на бедност през 2020 година се е увеличило в световен мащаб", обяви официално Съветът за сигурност на ООН. У нас расте броят на българските граждани, живеещи под прага на бедност – близо 2 милиона от населението ни (НСИ-2019)", коментира в социалната мрежа лидерът на БСП.

По думите на Нинова продължаваме да живеем в две паралелни Българии – едната, която се представя от управляващите и в която всички преуспяват, и другата – реалната. "А тя е, че по време на управлението на ГЕРБ делът на бедните българи се е увеличил, а страната ни не изпълни поставената национална цел – броят на живеещите в бедност да се намали с 260 хиляди до края на 2020 година. Бедността и неравенствата се превръщат в един от най-големите следковидни проблеми. Дата на избори ще има. И избори ще има. Въпросът е какво следва след тях? Какви са конкретните мерки за справяне с бедността?", риторично пита Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Тя посочи 10 стъпки, които левицата предлага за справяне с бедността.

При семейното подоходно облагане за работещите родители необлагаемият минимум да е 500 лева месечно за всяко дете, навършило 18 години. В БСП изчисляват, че това засяга 755 946 семейства и общата сума възлиза на 290 млн. лева.

От левицата предлагат след навършване на 18 години данъчната преференция да се прехвърля от родителите към младежите, като навършилите пълнолетие български граждани няма да плащат данък върху доходите от труд до навършване на 26 години. Тази мярка се отнася до 289 697 млади хора и ще струва 175 млн. лева.

Преизчисляването на всички пенсии според сметките на БСП ще възлезе на 800 млн. лева.

От соцпартията настояват за целия период от 1 до 12 клас учебниците да са безплатни – това ще струва 50 млн. лева и ще обхване 581 300 деца.

От БСП настояват до навършване на 14-годишна възраст лекарствата за 1 004 845 деца да са безплатни, което ще струва на държавата 130 млн. лева. При безплатни детски градини за 219 хиляди деца трябва да се предвидят 60 млн. лева.

В началото на учебната година семействата с ниски доходи трябва да получават помощ от 250 лева, като това се отнася за всички ученици от първи до четвърти клас - 120 хиляди деца. За изпълнението на тази мярка трябва да има 30 млн. лева.

От БСП предлагат увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата. От 380 лв. то да стане 650 лв. през 2021 г. , като обхване 60 хиляди майки. Експертите на левицата са пресметнали, че това ще струва 75 млн. лева.

Евентуалното увеличение на еднократната помощ за 6027 майки студентки от 2880 лева на 6500 лева ще възлезе на 20 млн. лева.

В БСП искат държавата да предоставя еднократна помощ в размер на 6500 лева за всяко второ и трето дете на осигурени родители, като това се проследява минимум 24 месеца назад.

В последната – десета стъпка от предложените за справяне с бедността, от соцпартията искат от бюджета 60 млн. лева за работещи родители на 9230 деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още