IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие промените за изплащане на втора пенсия на първо четене

В КСО се регламентират три варианта за втора пенсия - еднократно изплащане на сумата, разсрочено или пожизнено

11:36 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с което се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб. Депутатите решиха, че бъдещите пенсионери ще могат да получат пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата, която са натрупали, предава Dnes.bg.

Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази година, както и за повече от 3 милиона осигурени в частни фондове.

Изрично се предвижда, че допълнителните пожизнени средства за старост и на разсрочено плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв. 

Предвижда се пожизнената пенсия да не е по-малко от 15 на сто от минималната пенсия за стаж и възраст от ДОО.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 година включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Прочетете целия материал в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още