IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонти, детски градини и по-чист въздух - на фокус в бюджета на София за 2021 г.

Бюджетът на столицата за тази година ще е 1,884 млрд. лв.

15:45 | 15.01.21 г. 3
<p>
	<em>Кметът на София Йорданка Фандъкова.&nbsp;Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

8 млн. лв. повече са заложени за издръжка на дейности в общинското здравеопазване и 16 млн. лв. повече за социални дейности.  „Това са средства, които се осигуряват през увеличено финансиране от държавния бюджет. През тази година сме предвидили 1 млн. лв., с които да изградим първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане““, каза Фандъкова.

10,4 млн. лв. са предвидени за разкриването на девет нови социални услуги в два центъра в районите „Витоша“ и „Нови Искър“ и за основни ремонти на други осем.

Тази година трябва да завърши реставрацията на минералната баня в Банкя и да бъде изграден новият Център за съвременно изкуство в бившата топлоцентрала на НДК. През 2021 г. ще стартира реставрацията на минералната баня в „Овча купел“, като процедурата за избор на изпълнител ще бъде обявена до дни, и на късноантичния мавзолей в Южния парк. В културна инфраструктура ще бъдат инвестирани общо 10,6 млн. лв.

4,6 млн. лв. са предвидени за дигитализация. „Пандемията ни показа колко е важно да можем да предлагаме услуги на гражданите в електронна среда. Първата голяма система, която предстои да бъде завършена, е електронна система за записване на учениците в първи клас“, каза Фандъкова.

„2020 беше година на изпитания, което се отрази на бюджета ни. Намалената икономическа активност и несигурността доведоха до 13,6 млн. лв. по-малко приходи в общинския бюджет спрямо 2019 г., както и до две актуализации на бюджета. Очаквахме и по-лош резултат, но изпълнението на бюджета за 2020 г. се дължи основно на приходите от местни данъци и основни такси, които софиянци продължиха да плащат и затова искам да им благодаря“, заяви Фандъкова.

Тя обясни, че намалението на приходите се дължи на неработещите детски градини, патентния данък за таксиметровите услуги, туристическия данък, отстъпките от таксата за тротоарно право и за наеми на общински имоти.

Най-големи са загубите в градския транспорт в размер на 48 млн. лв. „Предвидили сме увеличение от 4,5 млн. лв. на средствата за транспорт, с които да изпълним ангажиментите си към водачите. Това ще е третата година, в която увеличаваме заплатите. Едновременно с това е много важно транспортните дружества и колегите да осигурят стабилизиращ план за сектора“, каза столичният градоначалник.

Прогнозата за общинските приходи през 2021 г. е за 108 млн. лв. повече за държавно делегирани дейности, 35,5 млн. лв. повече привлечени средства от европейските програми, 56 млн. лв. от инвестиционни заеми и преходен остатък и 22 млн. лв. повече собствени приходи спрямо първоначалния бюджет за 2020 г.

Заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов съобщи, че през миналата година изпълнението на данъчните и неданъчните приходи е 92% от планираното. При данъчните приходи то е 97%. Ръст има при приходите от данък сгради с 1,8 млн. лв., от данъка върху автомобилите с 10,6 млн. лв. и от възмездните сделки с 20,6 млн. лв.

Приходите от възмездни сделки показват, че има спад с около 5% на пазара на недвижими имоти, което се дължи на блокадата през пролетта. При неданъчните приходи изпълнението е 87%. „Очакванията ни са до лятото епидемичната обстановка да се подобри заради ваксинацията и да започне възстановяване на икономиката“, каза Барбалов.

171 млн. лв. е преходният остатък. От него обаче 50 млн. лв. са средствата от държавните дейности, с които на практика общината не разполага. Реалният размер на средствата, които общината може да преразпределя от остатъка, е 24 млн. лв., посочи Барбалов.

През 2021 г. общината планира да събере 390,3 млн. лв. от данъци и 380,7 млн. лв. неданъчни приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
Приоритет ни е чистият въздух, но далаверата си е ДАЛАВЕРА. Как "Проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от РДФ" ще спомогне за чистият въздух, като горим найлони и гуми на 2км от пл. св. Неделя?Тази година ще бъдат ремонтирани бул. Първа българска армия, ул. Кукуш - ХАХАХАХА ето това е от повече от 20 години!!!!! На Кукуш работих 16 години , а живея до Първа Българска армия - СРАМ, СРАМ, СРАМ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
само да питам... ремонт на ремонтите ли пак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Тези фокуси ги гледаме в цирка вече 15 години, а места в детските градини все няма. Раждаемостта междувременно спадна с 30%. Дрън-дрън е всичкото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още